Právě vysíláme

Oscary se budou předávat až v dubnu

3. prosince 2020 14:10
Oscary se budou předávat až v dubnu

Organizátoři filmových Oscarů odmítají virtuální předávání cen. Rozhodli se proto ceremoniál, který se tradičně koná koncem února, přesunout na nové dubnové datum.

„Udílení Oscarů se bude konat pouze za osobní účasti umělců,“ uvedla oscarová akademie. Ceremoniál, jenž pravidelně v živém vysílání sleduje přes třicet milionů diváků, by se měl konat až 25. dubna 2021. Zda se ale uskuteční, bude záviset na aktuální situaci kolem pandemie koronaviru.

Pořadatelé počítají i s okleštěnou verzí předávání, kdy by v sále Dolby TheatreLos Angeles, kam se vejde 3 400 lidí, seděli pouze nominovaní umělci.

K přesunutí Oscarů se organizátoři uchýlili také kvůli zavřeným kinům. Na oceněné filmy by se totiž nemohl jít nikdo podívat. Zároveň prodloužili možnost nominovat díla do 28. února 2021. „Doufáme, že díky tomu filmaři budou moci dokončit a vydat své filmy bez toho, aniž by byli penalizováni za něco, nad čím nemá nikdo z nás nemá kontrolu,“ uvedl prezident akademie David Rubin.

Oscaři čelili letos v září velké kritice. Od roku 2024 totiž akademie zavádí nová pravidla, podle kterých budou mít šanci pouze filmy, v nichž se v hlavní roli představil herec nebo herečka pocházející z některé z etnických menšin. Další kritéria hovoří o počtu osob z těchto menšin na place či o příběhu filmu.

Zdroj: nytimes.com, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat