Právě vysíláme

Přijdou Timon a Pumba o svůj slogan Hakuna matata?

25. prosince 2018 14:10
Přijdou Timon a Pumba o svůj slogan Hakuna matata?

Světem poslední dobou hýbou snahy o absolutní rovnost a korektnost – a tyto snahy leckdy nabývají až groteskních rozměrů. Posledním takovým příkladem je petice, která vyzývá společnost Walt Disney, aby se vzdala práv na slovní spojení „hakuna matata“. To proslavil úspěšný animovaný film Lví král z roku 1994.

Autor petice, Shelton Mpala ze Zimbabwe, viní filmové studio z kolonialismu, vykrádání africké kultury a přisvojení si cizího vlastnictví. Fráze totiž pochází ze svahilštiny (jíž se mluví v několika východoafrických zemích, avšak nikoliv v samotném Zimbabwe) a znamená „bez obav“.

Studio Disney nemůže používat jako ochrannou známku něco, co samo nevytvořilo,“ říká Mpala. To je možná pravda, na druhou stranu nebýt kultovního Lvího krále, kde prvně zazněla píseň Timona a Pumby s názvem „Hakuna matata“, sotvakdo mimo Východoafričany a studenty svahilštiny by tušil, že slova jako „hakuna“ a „matata“ vůbec existují. A tak si je drtivá většina světa spojuje právě se lvím králem Simbou, surikatou Timonem a prasetem Pumbou.

Ostatně právě to je smysl ochranných známek, jinak by si McDonald’s sotva mohl zaregistrovat heslo „I’m lovin’ it“ a Nike své kultovní „Just do it“. Rozhořčení autora i lidí, kteří se pod petici podepsali, lze do určité míry chápat, ale v důsledku nejspíš nepůjde o nic víc než další plácnutí do vody.

Zdroj: ČTK, CNN.com

 

Máte už dost klasických vánočních pohádek a filmů? Tak zkuste tyhle!

Články, které by tě mohly zajímat