Právě vysíláme

Recenze: AVENGERS: ENDGAME je bombastické završení snahy MARVELU

24. dubna 2019 10:10
Recenze: AVENGERS: ENDGAME je bombastické završení snahy MARVELU

Začalo to v květnu 2008 snímkem Iron Man, kterým Marvel spustil velmi ambiciózní myšlenku: vybudování propletého světa. Po jedenácti letech tento plán vrcholí. A nutno podotknout, že dost povedeným způsobem.

Po snímku Avengers: Infinity War se strhlo šílenství. Polovina postav se rozpadla v prach, některé zemřely jiným způsobem. Jak časté je, že záporák vítězí a navíc s takovou převahou? Uznejte, že rozhodně nejde o typickou záležitost. A reakce na konec Infinity War tomu napovídaly, byly totiž skutečně bouřlivé.

Následky Thanosova jednání jsou opravdu fatální. Pro bratry Joea Russoa a Anthonyho Russoa to musela být velmi složitá situace. Ale oni ji zvládli. Ne, vlastně udělali daleko, daleko víc. Vytvořili filmový epos, který staví dosavadní práci Marvelu do snad ještě lepšího světla.

I pokud nejste úplně skalními fanoušky, film pro vás bude diváckým orgasmem. V případě, že se považujete za příznivce, očekávejte něco jako extázi, či nirvánu.

Hlasy ze zahraničí nelhaly

Ano, je to tak, hlasy ze zahraničí nelhaly, když tvrdily, že se jedná o možná nejlepší marvelovku. Každý máme sice jiný vkus, ale rozhodně nejde o nějak přehnané tvrzení. V případě Endgame se totiž jedná o opravdové vyvrcholení ságy, kdy do sebe jednotlivé střípky mozaiky dokonale zapadnou, všechno bude dávat smysl a film navíc přidá další rozměr i dřívějším snímkům.

Krom těchto lyrických chvalozpěvů nutno podotknout, že filmu se daří držet si neuvěřitelné tempo. Existovaly obavy, zda délka snímku (ano, Endgame má přes tři hodiny) nebude problém. Inu… před začátkem filmu zbytečně moc nepijte, pořádně se vyčůrejte, pánové si případně mohou vzít pro jistotu nějakou nenápadnou lahvičku, a pak nic jako délku filmu nebudete vnímat!

Správná míra vtipu i patosu

I skutečnosti, o kterých se třeba v jisté formě  spekulovalo, jsou podány neočekávatelně. Avengers: Endgame srší až překvapivě vtipem. Jistě, to dělají všechny marvelovky, ale přeci jen byste to nečekali v závěrečném díle. Nebo alespoň ne v takové míře.

To ovšem neznamená, že by ve filmu nebyl patos. Naopak. Nejde však o jeho kýčovitá vyjádření. Zkrátka všeho tak akorát, aby vznikla smršť, která vás připoutá k sedačkám, rozesměje, ale i rozbrečí.

Takže: pokud jste zvažovali, zda Avengers: Endgame navštívit, tak rozhodně neváhejte a jděte co nejdřív!

Zdroj: YouTube

 

Články, které by tě mohly zajímat