Právě vysíláme

RECENZE: STAR WARS: VZESTUP SKYWALKERA je důstojnou tečkou za kultovní ságou a asi nejlepším filmem poslední trilogie

18. prosince 2019 14:10
RECENZE: STAR WARS: VZESTUP SKYWALKERA je důstojnou tečkou za kultovní ságou a asi nejlepším filmem poslední trilogie

Pokud se Disney nezblázní a nebude chtít (už opravdu hodně na Temnou stranu Síly) rýžovat další peníze, měl by být film Star Wars: Vzestup Skywalkera opravdovým závěrem legendární ságy. Závěrem, který zřejmě nevzbudí novou vlnu zájmu o tenhle pop-kulturní fenomén, ale zároveň by nemusel naštvat jeho dosavadní fanoušky.

Příběh fenoménu, který pobláznil davy na celé planetě Zemi (a jestli ne rovnou po celé galaxii) se začal psát v roce 1977. Tehdy spatřil světlo světa film Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje. Posléze se pokračovalo jízdou, kterou zná asi většina fanoušků: v roce 1980 přišlo pokračování s názvem Impérium vrací úder a původní trilogie se uzavřela o tři roky později filmem Návrat Jediho.

Následovala prequelové trilogie na přelomu devatenáctého a dvacátého prvního století, prodej LucasFilmu společnosti Disney a bum, v roce 2015 vychází pod taktovkou J. J. Abramse film s názvem Star Wars: Síla se probouzí. Ten si vysloužil hodně kritiky, ale Abrams měl obtížnou pozici. Fanouškům od té doby ještě popletly hlavu filmy, které nespadají do původního kánonu: Rogue One a Solo. Následující pokračování trilogie: Poslední z Jediů dojem zrovna nenapravil.

Důstojná tečka

Nyní přichází závěrečný snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera, který by měl celou ságu celovečerních filmů uzavřít. A uzavírá ji důstojně. Jasně, pokud půjdete do kina s tím, jak vás další film určitě jen naštve, tak by vás neuspokojilo, ani kdyby to točil Stanley Kubrick v nejlepší formě.

J. J. Abrams ale opravdu udělal maximum, aby dal téhle sáze důstojnou tečku. Už jen několik parádních oblouků a narážek na celou ságu a především její starší díly dělá ze Vzestupu Skywalkera film, který by mohli ocenit i skalní fanoušci.

Vnitřní konflikty, které prožívaly postavy v celé sérii se znovu opakují. Čas je jako kruh, všechno se neustále opakuje a my před sebou tlačíme nánosy toho, co tam zanechali naši předci. Právě téma předurčenosti v nových Hvězdných válkách hraje zásadní roli.

 

Návrat Palpatina

Protože ten, kdo spoiluje, patří na Temnou stranu Síly, tak nelze prozradit mnoho konkrétního, ale můžeme říct, že z okolností návratu populárního záporáka císaře Palpatina bude asi většina fanoušků chrochtat blahem. A i tady si Abrams fanoušky dostal přesně tam, kam potřeboval.

Jestli jste si podle trailerů vytvářeli nějaké teorie, tak na ně rovnou zapomeňte. Děj odsýpá a nenajdete v něm mnoho předvídatelných momentů. Stávající fanoušky by tak film mohl potěšit, nové kultu Star Wars asi už nezíská, ale to ani není jeho účelem…

Články, které by tě mohly zajímat