Právě vysíláme

Revoluce v dabování! Díky nové technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy a pohyby rtů

29. září 2019 10:10
Revoluce v dabování! Díky nové technologii konečně budou při dabingu sedět hlasy a pohyby rtů

Existuje mnoho lidí, které dabované snímky hodně frustrují. Není se čemu divit: vzhledem ke způsobu, jakým je dabing prováděn, občas dojde k tomu, že pohyb rtů postavy a hlas zkrátka nesedí. To se teď ale možná změní.

Znáte ten pocit, když se koukáte na dabovaný film a postava sice něco říká, ale přitom má zavřenou pusu? Něco takového by možná mohlo úplně zmizet. Mluví se totiž o revoluci v dabingu. O co konkrétně jde? Vývojáři z amerických škol a výzkumných středisek přišli s novinkou. Ta se jmenuje Synthesia. Synthesia by měla umožňovat počítačovou synchronizaci pohybu rtů a celkové mimiky obličeje s hlasem.

Dlouhá cesta

Tento nástroj však ještě čeká dlouhá cesta, nejlépe Synthesia funguje, pokud se člověk dívá přímo do kamery. V ostatních situacích už výsledek není takový… Vývojáře tak čeká ještě dlouhé testování a zkoušení. Synthesia má však rozhodně potenciál.

Pokud by se tato technologie ujala, šlo by bez nadsázky o revoluci v dabování, která by značně usnadnila proces práce jak samotným dabérům, tak střihačům, kteří se snaží, aby zvuk alespoň zhruba odpovídal obrazu.

V jednom videu se můžete podívat na naznačení výsledku: na Davidu Beckhamovi, který mluví v několika jazycích. V dalším videu pak vidíme naznačení toho, jak bylo něčeho takového docíleno.

Zdroj: Variety, YouTube

 

Články, které by tě mohly zajímat