Právě vysíláme

Severokorejec propašoval do země na USB Hru o oliheň, byl odsouzen na doživotí

27. listopadu 2021 13:10
Severokorejec propašoval do země na USB Hru o oliheň, byl odsouzen na doživotí

Student ze Severní Koreje propašoval do své vlasti na USB seriálový hit letošního roku – Hru o oliheň. Následně ho společně se svým kamarádem sledoval při jedné z hodin, čehož si všimli další studenti, kterým sérii zmíněný kamarád poskytl. Všichni museli kvůli šíření nelegální kopie k soudu.

Severní Koreji byl poprvé uplatnění zákon o „eliminaci šíření reakčního myšlení a kultury“. Student jedné z tamních škol propašoval do země z Číny na USB seriál Hra o oliheň, který jeho kamarád následně začal šířit mezi spolužáky. A jelikož je v Severní Koreji seriál považovaný za ten se „závadným obsahem“, muselo celkem sedm studentů po udání cenzorům k soudu.

Ten studentovi, který Hru o oliheň do země propašoval, udělil doživotní trest. Zbylých šest osob, které se na seriál rovněž dívali, dostalo pětiletý trest tvrdých osobně prospěšných prací. Učitelé a administrativní pracovníci dané školy byli vyhozeni. Hrozilo jim poslání do dolů.

Severní Korea se snaží udržovat obsah vydávaný jinými státy mimo svou zemi. Schválila proto minulý rok zákon o „eliminaci šíření reakčního myšlení a kultury“, který soudu umožňuje udělit osobě, jež distribuuje závadný obsah, doživotní trest. Platí to především pro kapitalistické země, především Jižní Koreu a USA.

Hra o oliheň patří k seriálovým hitům letošního roku. Stovky hráčů v něm dostanou zvláštní pozvánku na dětskou hru, která má však jeden háček. Buď zvítězí, nebo přijdou o život. Netflix před dvěma týdny oznámil, že chystá pokračování série.

Články, které by tě mohly zajímat