Právě vysíláme

Studio Disney varuje fanoušky STAR WARS: Nový film může způsobit epileptické záchvaty!

10. prosince 2019 9:10
Studio Disney varuje fanoušky STAR WARS: Nový film může způsobit epileptické záchvaty!

Studio Disney vydalo prohlášení, že připravovaný snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera může způsobit epileptické záchvaty u lidí, kteří trpí tímto neurologickým onemocněním.

Problémem jsou delší scény s blikajícími světly

Filmové studio vydalo prohlášení ve spolupráci s neziskovou organizací The Epilepsy Foundation, která se zabývá péčí o lidi, již trpí touto nemocí. Oficiální prohlášení neprozradilo nic o konkrétních scénách, nicméně v něm zaznělo, že ve snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera budou dlouho trvající scény s blikajícími světly. Právě tyto scény můžou způsobit epileptické záchvaty.

Disney a The Epilepsy Foundation doporučují lidem, kteří trpí epilepsií, aby na připravovaný snímek do kina zašli za doprovodu někoho, kdo ho už viděl. Druhá osoba je tak může připravit na scény, které můžou způsobit epileptický záchvat. Doporučuje se také, aby si fanoušci Star Wars přečetli základy první pomoci týkající se epileptických záchvatů.

Star Wars: Vzestup Skywalkera není prvním snímkem od studia Disney, který obsahuje varování kvůli možnému způsobení epileptických záchvatů. Snímek Úžasňákovi 2 měl podobné varování, dokonce v podobě plakátů před kinosály (ve Spojených státech).

Zdroj: CNN, The Epilepsy Foundation, Společnost E, Instagram, YouTube, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat