Právě vysíláme

Timothée Chalamet jako Bob Dylan. Film se zaměří na hudebníkovu ranou éru v 60. letech

26. března 2024 11:08
Timothée Chalamet jako Bob Dylan. Film se zaměří na hudebníkovu ranou éru v 60. letech

Po několikaletém odkladu kvůli pandemii covidu-19 a stávkám v Hollywoodu začalo natáčení filmu o americkém kultovním hudebníkovi a držiteli Nobelovy ceny za literaturu Bobu Dylanovi.

Režisér James Mangold se zaměřuje na hudebníkovou ranou éru v 60. letech minulého století, kdy s 16 dolary v kapse (asi 390 Kč) přijel stopem z Minnesoty do New Yorku, aby se setkal se svým folkovým idolem Woodym Guthriem a prorazil jako písničkář.

Snímek se bude jmenovat A Complete Unkown (Zcela neznámý) a zatím není jasné, kdy půjde do kin. První fotografie z natáčení se začaly v médiích šířit tento týden. Chalamet, známý mimo jiné z filmů Wonka a dvoudílné sci-fi série Duna, je na nich zachycen jako 19letý Dylan s kytarovým pouzdrem a oděný v pro hudebníka tehdy typické zastrčené košili, džínech, kožených botách a rákosově zelené bundě.

„Když si herci obléknou kostým, z budování filmového světa se najednou stane velice osobní záležitost. Textura dobového oblečení, jeho tvar, jak sedí na těle – to vše pomáhá herci vcítit se do doby,“ řekla stanici BBC divadelní kostymérka Maggie Flanigan, která často pracuje na historických dílech.

Patrně nejdůležitějším aspektem filmu nicméně bude hudba a tvůrci slibují, že nezklame. „Až film konečně vyjde, lidi budou šokovaní, protože budou mít pocit, že slyší zpívat Boba Dylana,“ řekl magazínu People Chalametův hlasový kouč Eric Vetro. „Timothée má až prapodivnou schopnost nejen napodobit, ale skutečně do (hlasu) vdechnout život. Ztělesňuje Dylana, jaký v tom věku byl,“ uvedl Vetro.

 

Film se původně měl jmenovat Going Electric a odkázat na moment v Dylanově kariéře, kdy se v polovině 60. let rozhodl některé své písně doprovodit elektrickou kytarou, což značně pobouřilo část folkového světa přivyklého zvuku akustické kytary, který k žánru neodmyslitelně patřil. Dylanova „elektrická transformace“ proto velmi pravděpodobně bude součástí filmu.

„Strávil jsem v (Dylanově) společnosti několik okouzlujících dní. Mám scénář, který osobně opatřil poznámkami a kterého si nesmírně cením,“ uvedl podle stanice CNN režisér Mangold. „Nejlepší životopisné filmy podle mého názoru neukazují život člověka od kolébky po hrob, ale soustředí se na jeden konkrétní moment,“ dodal.

Ve filmu se kromě Dylana objeví řada osobností, s nimiž se skutečný Dylan v 60. letech stýkal – například písničkářku Joan Baezovou, se kterou měl Dylan dlouhodobý vztah, bude hrát Monica Barbar a zpěváka Petea Seegera ztvární Edward Norton, který v roli nahradil Benedicta Cumberbatche, píše BBC.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat