Právě vysíláme

V Hollywoodu stávkují scénáristé. Někteří se veřejně obuli i do herečky Jenny Ortegy

6. května 2023 10:40
V Hollywoodu stávkují scénáristé. Někteří se veřejně obuli i do herečky Jenny Ortegy

Hollywoodští scenáristé žádají vyšší odměny. A odmítají práci s umělou inteligencí. Natáčení populárních talk show se pozastavuje.

V USA začala stávka hollywoodských scenáristů, kteří se s producenty nedohodli na zlepšení finančních podmínek a dalších zárukách. Od pondělní půlnoci tak nepracuje 11 500 tvůrců, které zastupuje sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA), což může podstatně zpomalit přípravy na natáčení nových seriálů a filmů. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem, napsala agentura Reuters.
Tentokrát WGA ke stávce přistoupilo poté, co ani po šesti týdnech nenašlo společnou řeč se zástupci filmových studií a streamovacích platforem sdružených ve svazu producentů (AMPTP). Scenáristé mimo jiné žádají vyšší odměny, zvýšení odvodů za zdravotní a sociální pojištění, ale také záruky ohledně velikosti tvůrčích týmů nebo třeba regulace týkající se umělé inteligence. Podle serveru Variety například scenáristé odmítají pracovat s texty vytvořenými umělou inteligencí a chtějí studiím zabránit, aby používala jejich scénáře jako zdroj pro další generické texty, které by umělá inteligence vytvářela.

Jestli a jak stávku pocítí diváci, bude záviset na tom, jak dlouho bude trvat. Nejdříve protest zasáhne talk show, které se vysílají na denní bázi. Příprava na natáčení seriálů nebo filmů se zpomalí, ale výrazný vliv by stávka měla jen v případě, že by trvala několik měsíců. Mohlo by to zdržet natáčení nových sérií seriálů pro podzimní sezonu a dotlačit televize například k tomu, že do programu zařadí více reality show nebo repríz, napsala agentura Reuters. Menší vliv bude mít stávka na velké streamovací platformy, které mohou výpadky nahradit obsahem vytvořeným v zahraničí.

Někteří stávkující scénáristé se pustili i do mladé herečky Jenny Ortegy, která ztvárnila postavu Wednesday na Netflixu. Jenna sama uvedla, že i ona se podílela na scénáři a repliky často přepisovala. Scénáristům pak prý musela vysvětlovat, proč to udělala. Několik stávkujících se pak na Twitteru do herečky pustilo. „Přepisování je psaní! Uvidíme se u protestu, Jenno,“ napsala scénáristka seriálu The BearKaren Joseph Adcock. Při protestech v ulicích Hollywoodu se pak objevil stávkující muž s transparentem: „Bez scenárista nemá Jenna Ortega práci,“

 

 

Články, které by tě mohly zajímat