Právě vysíláme

Zbrojířka filmu Rust skončila ve vazbě, je vinna z neúmyslného zabití režisérky

7. března 2024 10:28
Zbrojířka filmu Rust skončila ve vazbě, je vinna z neúmyslného zabití režisérky

Porota v Novém Mexiku shledala ve středu Hannah Gutierrez-Reed, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení filmu Rust, vinnou z neúmyslného zabití. Při natáčení westernu v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchins, když ji zabil výstřel ze zbraně, kterou měl v rukou herec Alec Baldwin.

Gutierrez-Reed, která po rozhodnutí poroty skončila ve vazbě, hrozí podle agentury AP trest odnětí svobody až ve výši 18 měsíců a pokuta 5000 dolarů (116 tisíc korun). Cílem procesu bylo zjistit, jestli poměrně nezkušená zbrojířka při manipulaci se střelnými zbraněmi a dohledu nad nimi během natáčení nízkorozpočtového filmu neohrozila herce a členy štábu.

„Tento případ je o neustálých, nikdy nekončících bezpečnostních selháních, která vyústila ve smrt člověka a málem zabila dalšího,“ uvedla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně Kari Morrissey.

Právník Gutierrez-Reed uvedl, že se z ní produkce filmu, která na natáčení příliš šetřila a nezaměstnala dostatečný počet lidí, snaží udělat obětního beránka.

Podle státní zástupkyně zbrojířka, které tehdy bylo 24 let, nevědomky na místo natáčení filmu přinesla i ostré náboje, které tam byly nejméně dvanáct dní až do osudné střelby. Pak už to podle ní byla „ruská ruleta“ vždy, když měl nějaký herec v ruce zbraň.

Gutierrez-Reed 21. října 2021 omylem do revolveru dala ostrý náboj. Herec Baldwin pak zbraň natáhl a namířil s ní směrem na kameru. Ze zbraně vyšel výstřel, který zabil kameramanku Hutchins a zranil režiséra Joela Souzu. Baldwin tvrdí, že spoušť nezmáčkl. Soud s ním má začít 10. července.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat