Právě vysíláme

Zemřel RUTGER HAUER. Herec ze snímku BLADE RUNNER se dožil 75 let

25. července 2019 8:57
Zemřel RUTGER HAUER. Herec ze snímku BLADE RUNNER se dožil 75 let

Známý nizozemský herec Rutger Hauer, který mimo jiné ztvárnil roli androida Roye Batty ve snímku Ridleyho Scotta Blade Runner (1982), je po smrti. Veřejnost o tom informoval hercův agent. Herec zemřel ve věku 75 let po krátké nemoci. Jeho pohřeb se uskutečnil včera.

Hauer se narodil v Nizozemí v roce 1944 do rodiny herců. Jeho rodiče vlastnili a vedli hereckou školu. V dospívání to byl trochu rebel a než nadobro zakotvil u herectví vyzkoušel si práci na stavbě, v armádě i v námořnictvu.

Průlom v jeho herecké kariéře přinesla role v televizním seriálu Floris. Tehdy se započala úspěšná spolupráce s režisérem Paulem Verhoevenem, ze které vzešly například filmy Turecký med (1973 a nominace na Oscara za nejlepší zahraniční snímek), Oranžský voják (1977, toho času nejdražší holandský film) či drama Krev a maso (1985).

Hereckou kariéru v Hollywoodu odstartoval Hauer snímkem Noční dravci (1981), kde si zahrál po boku Sylvestra Stalloneho. Následoval již zmíněný Blade Runner (1972), Jestřábí žena (1985) s Michelle Pfeiffer, thriller Stopař (1986), Legenda o svatém pijanovi (1988, Zlatý lev za nejlepší film na festivale v Benátkách) a mnoho dalších.

Režisér snímku Tvář vody Guillermo del Toro na Twitteru o herci napsal, že „přinesl pravdu, sílu a krásu do svých snímků.“

Zdroj: Twitter, BBC, IMDb

Články, které by tě mohly zajímat