Právě vysíláme

Zemřela filmová Lída Baarová, Zdence Procházkové bylo 95 let

26. srpna 2021 12:10
Zemřela filmová Lída Baarová, Zdence Procházkové bylo 95 let

Ve věku 95 let zemřela herečka Zdenka Procházková. Zahrála si například v seriálu Nemocnice na kraji hvězda, v posledních letech ji diváci poznávali coby Lídu Baarovou ze stejnojmenného filmu. Před dvěma lety získala za hlavní roli Rozálie Lautmanové v rozhlasové hře Obchod na korze cenu Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře.

Herečku Zdenku Procházkovou znali diváci v posledních letech především jako Lídu Baarovou ze stejnojmenného filmu. S prvorepublikovou herečkou, která měla vztah s říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem, byla Procházková v osobním kontaktu. Kromě zmíněného snímku si zahrála také v Nemocnici na kraji města, Mrtvém mezi živými nebo ve Ztracené tváři.

V 60. letech získala herečka nabídku hrát v Německu, od roku 1968 pak působila v proslulém vídeňském Burgtheatru. V zahraničí vydržela dlouhých čtyřicet let. „Jsem samozřejmě Češka, v Praze rozená a Vltavou křtěná. Když jedu z Vídně do Prahy, tak řeknu, že jedu domů, ale platí to i naopak. Doma jsem tam, kde mám příležitost pracovat, hrát pěkné role, číst dobré texty, zkrátka dělat všechno, co patří k mému povolání, které moc miluji,“ řekla Procházková pro ČTK v roce 2003, když se jí redaktor zeptal, zda se cítí doma více v Česku nebo v Rakousku.

Herečka hostovala také v Národním divadle, na scénách Městských divadel pražských působila 17 let. Mezi její nejoblíbenější role z tohoto období patřila Líza Doolittlová (se Svatoplukem Benešem) v Shawově Pygmalionu, v Kiltyho dramatizovaném dialogu Drahý lhář byl jejím partnerem Karel Höger a v Maughamově hře Julie, Ty jsi kouzelná Oldřich Nový.

Články, které by tě mohly zajímat