Právě vysíláme

Zemřela krásná sestra Vinnetoua Nšo–či, Marii Versini bylo 81 let

23. listopadu 2021 15:14
Zemřela krásná sestra Vinnetoua Nšo–či, Marii Versini bylo 81 let

Ve věku 81 let zemřela francouzská herečka Marie Versini, kterou proslavila role indiánky Nšo–či ve filmu Vinnetou natočeném podle románu Karla Maye. Deníku Bild informaci potvrdil člen rodiny. Herečka zemřela v pondělí ve městě Guingamp v Bretani.

Versini se dostala do povědomí evropského i českého publika právě především díky roli Nšo–či, dcery náčelníka Apačů Inču–čuny a Vinnetouovy mladší sestry. Herečka se pak objevila i v dalších dobrodružných filmech natočených podle knih Karla Maye z prostředí amerických indiánů i z Blízkého východu. K nejznámějším patří Žut, V říši stříbrného lva, Divokým Kurdistánem či Vinnetou a Old Firehand.

Narodila se v roce 1940 v Paříži. Její rodina pocházela z Korsiky, otec učil na Sorbonně v Paříži. Od roku 1974 byla Versini vdaná za scenáristu Pierra Vialetta. Jejich manželství bylo bezdětné. Před dvěma roky se Versini poranila při pádu ve svém pařížském bytě.

Již v sedmnácti letech se stala členkou významné divadelní scény Comédie–Française. Zde účinkovala mimo jiné v dramatu Williama Shakespeara Romeo a Julie. V roce 1956 debutovala ve filmu, svoji první větší rolí získala v roce 1958 v anglickém snímku A Tale Of Two Cities. Díky svým jazykovým schopnostem – mluvila italsky, anglicky, francouzsky a německy – se uplatnila i v dalších zahraničních filmech, například v americkém snímku Pařížské blues.

S Pierrem Bricem, který hrál Vinnetoua a se kterým zůstala podle deníku Bild v kontaktu až do jeho smrti v roce 2015, několikrát navštívila filmové či hudební festivaly v České republice.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat