Právě vysíláme

Agresivní instruktor kosí nováčky v autoškole. Ukazuje, jak by se neměli na silnici chovat

12. dubna 2021 0:01
Agresivní instruktor kosí nováčky v autoškole. Ukazuje, jak by se neměli na silnici chovat

Na sociálních sítích se šíří videa, která s velkou nadsázkou poukazují na absurditu agresivního chování, kterému na českých silnicích čelíme.

V roli agresora není nikdo jiný než Tigran Hovakimyan, známý stand-up komik. Málokdo o něm totiž ví, že se živí také jako instruktor v autoškole. Svým svěřencům chce jít příkladem a zvolil si vcelku bizarní způsob. Ukazuje jim, jak by se rozhodně neměli na silnici chovat. Jeho lekce srší nejen vtipnými situacemi, fóry nebo hláškami typu: „Pořiď si papíry na humor“ nebo „Tady je padesátka a ty jedeš snad mínus dvacet“.

Videa vznikala pod taktovkou režiséra Pavla Soukupa, autora oceňovaného seriálu #martyisdead, a mají oslovit zejména mladé řidiče. Jsou součástí kampaně proti agresivitě na silnicích, kterou včetně velmi emotivních televizních spotů představila vloni na podzim Česká asociace pojišťoven ve spolupráci s Besipem a Policií ČR. Češi často jezdí rychle, nedodržují bezpečnou vzdálenost a občas ani nedávají přednost tam, kde by měli. Málokdo si ale uvědomuje, že nebezpečné jsou i reakce ostatních řidičů na tyto situace. Sedm z deseti řidičů se alespoň někdy nechá vyprovokovat k agresivní jízdě, ukázal průzkum České asociace pojišťoven.

 

 

 

„Mladí řidiči jsou typicky velmi riziková skupina, kdy například u nejmladších řidičů v kategorii do 24 let je riziko, že způsobí nehodu, téměř 2,5 krát vyšší v porovnání s průměrnou nehodovostí v České republice. Proto je potřeba věnovat této skupině větší pozornost,“ vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven a dodává: „My bychom je chtěli oslovit prostřednictvím videí, které s velkou nadsázkou připomínají, co jsme se rozhodně v autoškole neučili,“ uzavírá Jan Matoušek. Součástí projektu je také on-line test způsobu řízení, připravený ve spolupráci s dopravními psychology. Ten už vyplnily desítky tisíc řidičů.

Pokud vás zajímá, jestli jste spíš Mirek Dušín nebo váhavý střelec, test si vyzkoušejte. Najdete ho na webových stránkách www.agresivitazabiji.cz.

Články, které by tě mohly zajímat