Právě vysíláme

Auta agenta 007 v Praze! Výstava Bond in Motion míří do Česka

7. prosince 2023 13:00
Auta agenta 007 v Praze! Výstava Bond in Motion míří do Česka

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, do Prahy dorazí 7. 12. 2023. K vidění bude do 31. 3. 2024 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti.

Bond. James Bond – těmito slovy, která v roce 1962 pronesl Sean Connery, se světu představila nejdéle hraná a snad nejoblíbenější filmová postava všech dob. I když se charakter v čase proměňoval, vozidla zůstala klíčovou součástí půvabu této série. A nyní si je návštěvníci pražského Výstaviště budou moci do detailu prohlédnout z první ruky. Bond in Motion je zážitek, který osloví všechny diváky, od těch nejmladších až po zaryté fanoušky, od obdivovatelů kinematografie až po milovníky techniky a dobrodružství. Každý si zde najde něco pro sebe,“ říká Nicolas Borenstein, pořadatel pražské výstavy Bond in Motion.

V prostorách dvou Křižíkových pavilonů propojených proskleným tunelem bude k vidění více než pětasedmdesát výstavních exponátů, které pokrývají šest desetiletí filmové historie. Sbírka zahrnuje automobily, motocykly, lodě, letadla, vrtulníky, a dokonce i pouzdro na violoncello, které použil Bond také jako dopravní prostředek – sáně v legendární scéně s Timothym Daltonem a Maryam d’Abo. Většina exponátů navíc nese autentické stopy kaskadérských kousků prováděných během natáčení.

Česká stopa

Scénografie výstavy na ploše bezmála 3000 m² je rozdělena do světů inspirovaných čtyřmi živly: ohněm, zemí, vodou a vzduchem. Po cestě najdete model Lotus Esprit z filmu Agent, který mne miloval z roku 1977. Návštěvník může také obdivovat Aston Martin V8 z filmu Dech života z roku 1987, BMW Z8 z filmu Jeden svět nestačí z roku 1999 a Aston Martin DB10 z filmu Spectre z roku 2015. Je tu dokonce i skutečný Aston Martin DBS z filmu Casino Royale z roku 2006, který se natáčel v České republice.

„Jako dlouholetý fanoušek Bonda jsem nadšený, že můžeme tento velkolepý projekt předvést v městě, které je mi už několik let domovem. Součástí výstavy je i bar 007 rozmístěný do dvou pater, který bude po dobu konání akce otevřen v areálu Výstaviště,“ říká Serge Borenstein, jeden z pořadatelů, kteří stojí za myšlenkou přenést výstavu z Bruselu do Prahy.

„Bylo nesmírně důležité oživit všechny exponáty filmovými ukázkami a prostředím vytvářejícím autentickou atmosféru. To se nám podařilo jen díky podpoře a vedení společnosti EON Productions, která nám umožnila zdokonalit výstavu na tak vysokou úroveň,“ komentuje Stéphane Pisane, generální ředitel společnosti Carbon 12011, jednoho z promotérů.

Vstupenky jsou k dostání v předprodejní síti GoOut.  Jednotlivá čísla zakoupených vstupenek budou zařazena do slosování o možnost vyhrát například zájezd s Aston Martinem na Velkou cenu Rakouska F1 v příštím roce, jeden šťastlivec získá motocykl značky Triumph z limitované edice Bond. V soutěži budou i další hodnotné ceny.

Články, které by tě mohly zajímat