Právě vysíláme

Billie Eilish a další světové hvězdy na dosah ruky. Už za dva týdny startuje Sziget

26. července 2023 10:41
Billie Eilish a další světové hvězdy na dosah ruky. Už za dva týdny startuje Sziget

Začněte se připravovat na festivalovou dovolenou, Sziget nabízí více jak 800 koncertů a představení v průběhu 6 dní. Neuvěřitelný areál na ostrově v srdci Budapešti v kombinaci s nabitým programem a možností objevovat historické centrum, tohle všechno dělá z festivalu Sziget ideální cíl, kam vyrazit na dovolenou nebo jen na jednodenní výlet. Tady jsou ty nejžhavější tipy proč vyrazit v polovině srpna do Maďarska.

Sziget nabízí řadu koncertů, které v Česku neuvidíte

Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine, Lorde, Mumford & Sons, ale také YUNGBLUD, Sam Fender, Mimi Webb, AJR, Diplo, Sven Väth, Arlo Parks, Bonobo nebo girl in red – to je jen několik jmen z letošního skvělého šestidenního programu, která čeští návštěvníci neměli šanci už nějakou dobu na podiu vidět. Festival nabízí téměř 800 programových položek a objevit tu můžete i známé domácí vystupující jako je Smack One, VIAH nebo poslední vítěz česko-slovenské superstar Adam Pavlovčin, známý také jako ADONXS. Kompletní program najdete zde.

Poprvé na Sziget? Rady jak cestovat a ubytovat se jsou ZDE

Sziget není jen o hudbě

Jedinečné je i místo konání Szigetu, zelený areál tvoří městský park plný stromů na ostrově Óbuda přímo na Dunaji. V rozlehlém festivalovém areálu se odehrává pestrý hudební ale i nehudební program. Nikdo by si neměl nechat ujít obrovský cirkusový stan Cirque du Sziget, v němž se představí ty nejlepší světové společnosti věnující se novému cirkusu včetně českých Cirk La Putyka. O kousek dál čeká stage Magic Mirror zaměřující se na stand-up, kabaret a LGBTQ+ program, nebo Theatre-and-Dance Field, kde se hrají nejzajímavější pohybové inscenace z celého světa. Na každém rohu areálu ale potkáte pouliční umělce, můžete si také vyzkoušet různé atrakce v lunaparku nebo jen tak posedět na písečné pláži Sziget s možností osvěžit se v Dunaji. 

DCIM100MEDIADJI_0106.JPG

Jeden z největších festivalů na světě

Když vyrazíte na Sziget, je to jako byste navštívili několik festivalů najednou. Akce v srdci Budapešti je jednou z největších hudebních přehlídek na celé planetě. Areál s denní kapacitou téměř 80 000 návštěvníků nabízí více než 30 míst s programem, kde si každý návštěvník najde to svoje. Několik pódií se dočká nového designu a vylepšení zvukové a světelné techniky. Na Sziget se vrátí velmi populární a mezinárodně jedinečná přehlídka Art of Freedom, která do vzrušujícího světa Szigetu přináší umělecká díla a vizuální sílu velkolepých prostorových instalací. Letošní ročník Szigetu se ponese ve znamení pokroku v řadě oblastí, od vizuálních zážitků přes catering, větší důraz na udržitelnost až po služby pro návštěvníky. Některá pódia změní své umístění a některá získají nový vzhled. Co zůstane zachováno, je nepřehlédnutelný Sziget feeling a rozmanitost programu v duchu žánrové pestrosti.

Nejen maďarské langoše a guláš

Sziget letos představí také novou podobu cateringu v tzv. food courtech. Kromě bohaté nabídky – která bude zahrnovat tradiční „festivalová jídla“, Sziget bude letos spolupracovat se známými a oblíbenými restauracemi a bufety z Budapešti – bude rozšířena mezinárodní nabídka a k dispozici bude i rozšířená nabídka pro návštěvníky s alergiemi a jinými omezeními. Organizátor uvedl, že ceny byly stanoveny tak, aby festival nebyl dražší než srovnatelné produkty dostupné v hlavním městě. „Každá restaurace navíc musí nabídnout alespoň jedno takzvané „budgetové jídlo“, jehož cena je maximálně 6,5 eura,“ uvedl ředitel festivalu Tamás Kadár. Klíčovým aspektem provozu food courtů je také udržitelnost: velká pozornost bude věnována úspoře energie a sběru odpadu. Organizátoři si navíc dobře uvědomují dopady na životní prostředí, které taková hromadná setkání vytváří a důsledně pracují na jejich snižování. Festival si nechal vypracovat aktualizovanou verzi studie udržitelnosti, podle níž nyní postupuje v redukování uhlíkové stopy festivalu vznikající především z letecké dopravy a cateringu.

Program mimo areál aneb Szigetem žije celá Budapešť

Pokud budete mít během dne chuť tančit, budete unaveni z festivalového areálu nebo budete mít prostě chuť zažít něco nového, nezoufejte, Sziget myslí na všechno a ve spolupráci s městem Budapešť pro návštěvníky připravil řadu doprovodného programu přímo ve městě a speciální kartu plnou výhod.

Organizátoři připravili řadu speciálních večírků, které můžete zažít pouze během Szigetu. Party na lodi plující kolem nejznámějších budapešťských památek, na které zahrají přední zahraniční djs. Taneční party přímo u Budínského hradu v exkluzivní lokalitě Rybářské bašty nebo House piknik ve vyhlášeném parku Városliget, kde bude k dispozici skvělé občerstvení a luxusní drinky. Připraveny jsou také speciální prohlídky legendárních budapešťských ruin barů, po kterých vás provedou místní průvodci a dají vám možnost poznat Budapešť z jiné stránky. Společně s městem Budapešť Sziget nabízí také možnost zakoupení speciální CityPass by Budapest Card. S touto kartou máte zadarmo MHD a jeden vstup do městských lázní. K tomu ještě řadu slev do mnoha restaurací a turistických míst po celé Budapešti. Pokud budete chtít během Szigetu poznat kouzlo Budapešti, máte jedinečnou možnost.

Články, které by tě mohly zajímat