Právě vysíláme

Jak probíhá těhotenství po umělém oplodnění

25. dubna 2022 8:00
Jak probíhá těhotenství po umělém oplodnění

Páry, kterým se dlouhodobě nedaří otěhotnět přirozenou cestou, se čím dál častěji rozhodují pro umělé oplodnění. Jedná se o poměrně náročný proces po fyzické i psychické stránce a v některých případech je nutné podstoupit i více IVF cyklů, než se podaří vajíčko v děloze oplodnit nebo úspěšně přenést embryo kultivované ve zkumavce do dělohy tak, aby se zdárně uchytilo. Pokud se vše podaří, ženu čeká krásných 9 měsíců do narození vytouženého miminka. Liší se nějak těhotenství v případě umělého oplodnění a přirozeného početí?

Rozdíly v těhotenství po IVF a přirozeném početí

Z lékařského hlediska není v průběhu těhotenství po umělém oplodnění nebo přirozeném početí příliš velký rozdíl, i když těhotenství po asistované reprodukci s sebou může přinášet více rizik. V obou případech musejí nastávající maminky chodit na pravidelný screening. Velmi důležitý je v tomto ohledu prvotrimestrální screening, který se provádí zhruba ve 12. až 14. týdnu těhotenství. Test je zaměřený především na vyloučení odchylek v genetické výbavě miminka (typicky Downův syndrom) a diagnostiku vrozených vývojových vad.

Další screeningová vyšetření

Během těhotenství čekají ženy, které otěhotněly přirozenou cestou, i ženy, které využily programu darování vajíček, ještě několik dalších screeningů. Tato vyšetření jsou velmi důležitá proto, aby se miminko narodilo zdravé. Obvykle se jedná o screening preeklampsie (zpomalení růstu plodu) a retardace plodu, triple test, ultrazvukový screening a test na zjištění těhotenské cukrovky.

Důležitou roli hraje psychika

Zatímco průběh těhotenství po přirozeném početí a těhotenství po využití darování vajíček je po fyzické stránce v mnoha případech téměř totožný, po psychické stránce zde existuje mnoho rozdílů. Žena, která se o vlastního potomka snaží řadu měsíců nebo dokonce i let a má za sebou několik neúspěšných pokusů, bude těhotenství prožívat jinak, než nastávající maminka, které v cestě nestály žádné překážky. Tyto pocity se pak pohybují na škále od radosti, vděku a štěstí po strach, obavy ze zklamání a zvýšenou obezřetnost.

Bezproblémové a rizikové těhotenství

U žen, které otěhotněly díky programu darování vajíček, není těhotenství automaticky rizikové, podobně jako u žen, které otěhotněly přirozenou cestou, není těhotenství ve všech případech bezproblémové. Vždy záleží na konkrétním případu a také na tom, jak lékař vyhodnotí zdravotní stav nastávající maminky.

Články, které by tě mohly zajímat