Právě vysíláme

Jak ušetřit na provozu auta? 6 praktických rad.

17. srpna 2020 8:00
Jak ušetřit na provozu auta? 6 praktických rad.

Model a stáří vozu samozřejmě ovlivňuje spotřebu auta i další technické parametry jízdy. Ale pokud vaše auto „žere“ ještě víc, než je vaší peněžence milé, možná děláte některou z následujících chyb. Převeďte naše rady do praxe a ušetřete na provozu auta.

1. Je vaše pojistka opravdu výhodná?

Jako první krok byste si měli srovnat vaše stávající pojistky s ostatními na trhu. Povinné ručení i havarijní pojištění a další produkty pojišťoven nejrychleji porovnáte na internetových kalkulačkách. Sledujte samozřejmě cenu, ale také rozsah služeb, míru spoluúčasti a výši pojistných limitů, ať za své peníze dostanete kvalitní pojištění.

2. Najděte si čerpací stanici s dobrou cenou

Věnujte čas rešerši a ve svém okolí si najděte čerpací stanici, na které mají levné ceny pohonných hmot. Před delšími cestami tu natankujte plnou nádrž, ať nemusíte utrácet na dálnici, či v neznámém městě hledat dobrou cenu.

3. Snižte provozní náklady předvídavou jízdou

Až o čtvrtinu můžete srazit náklady na pohonné hmoty a nutný servis, pokud budete jezdit předvídavě a bez spěchání. Prudké rozjíždění, brzdění, pozdní řazení a zbytečně zapnutá klimatizace způsobují rychlejší opotřebení součástek i zvýšení spotřeby. Místo toho myslete na setrvačnost auta a zbytečně nebrzděte ani nevytáčejte otáčky motoru.

4. Z auta vyjměte zbytečnou zátěž a sejměte doplňky zhoršující aerodynamiku

Máte nainstalovaný střešní nosič, ale už jste jej půl roku nepoužili? V zavazadlovém prostoru vozíte píchlou pneumatiku, skříňku z chaty nebo zbytečné harampádí? Jen samotný nosič může zvýšit spotřebu auta o 10 %, protože zvyšuje aerodynamický odpor. Vyhněte se také převážení zbytečného nákladu a na spotřebě snadno ušetříte.

5. Pozor na pneumatiky

Zimní pneumatiky včas přezujte na letní, jinak bude spotřeba auta zvýšená. Stejně tak hlídejte jejich opotřebení a natlakování. Jízdou na podhuštěných pneumatikách výrazně snižujete jejich životnost a zvyšujete spotřebu auta (až o 0,7 l/100 km). Přehuštěné pak ničí podvozek vozidla a způsobují komplikace při jízdě.

6. Veškeré závady řešte co nejdříve

Nechávat servisní prohlídku až na situaci, kdy s autem nemůžete vyjet, se nevyplácí. Každý technický problém se snažte vyřešit co nejdříve, než přeroste do fatálních rozměrů. Včasná výměna brzdových destiček, vzduchového filtru, starých pneumatik, baterie či doplnění provozních kapalin vám mohou ušetřit tisíce korun i zdraví.

Úspornou jízdou šetříte auto i finance

Pokud chcete ušetřit provozní náklady vašeho vozidla, zkontrolujte své pojistky, jezděte plynule a bez zbytečné zátěže a nepodceňujte pravidelné prohlídky v servisu. Dejte si pozor i na vhodný typ a správné nahuštění pneumatik a tankujte u stanic s dobrou cenou pohonných hmot.

Články, které by tě mohly zajímat