Právě vysíláme

Jiří Procházka finišuje přípravu na titulový zápas. Která technika by ho mohla ohrozit?

1. června 2022 9:28
Jiří Procházka finišuje přípravu na titulový zápas. Která technika by ho mohla ohrozit?

Jiří BJP Procházka má před sebou největší a nejdůležitější zápas kariéry. Vynikající MMA bojovník má na kontě v UFC dvě výhry před limitem, které mu vysloužily titulový zápas o šampiona polotěžké váhy s Brazilcem Gloverem Teixeirou. Dlouho očekávaný duel je na programu v sobotu 11. června 2022 na turnaji UFC 275 v Singapuru.

Takovou šanci ještě žádný Čech neměl. Jiří BJP Procházka je krůček od toho, aby přepsal historii českého MMA. V cestě mu bude stát vynikající zemař Glover Teixeira, který šokoval svět, když loni v Abú Dhabí na UFC 267 porazil polského bijce Jana Blachowicze a stal se ve dvaačtyřiceti novým šampionem. Tuhle pohádku teď bude chtít ukončit český zápasník z Hostěradic. Procházka má už v UFC dobré jméno. Přicházel sem jako šampion japonské organizace Rizin a první dva zápasy ukázaly, že se za mořem rozhodně neztratí. Ukončení před limitem s Volkanem Oezdemirem a Dominickem Reyesem posunulo Jiřího na druhé místo žebříčku a vysloužilo mu titulový zápas. Pro devětadvacetiletého Čecha je to velká odměna. Procházka je celou svou kariéru věrný brněnskému Jetsaam Gymu, kde má stále stejné trenéry. Věrný je i samurajskému myšlení a způsobu života, které mu pomáhá s koncentrací, dechem, silou nebo třeba váhou. V nedávném rozhovoru Jiří prozradil, že jeho tělo už pozná, kdy chce shazovat a začne s tím samo. To je zřejmě něco, po čem prahne většina světových zápasníků. Nespornou výhodou je i to, že Jiří neshazuje moc, protože se dlouhodobě udržuje na váhové hranici polotěžké váhy.

Už 16. května, tedy skoro měsíc před zápasem, vyrazil Procházkův tým přes Vídeň do Thajska. Český borec si hodně potrpí na rituály. Jeden z nich je vyrážet brzy, aby si přivykl posunu času, další je mít v rohu stále stejné lidi a ten třetí? Pivo před odletem. Možná se to může zdát u profesionálního sportovce lehce úsměvné, ale Procházka je od roku 2015 neporažen, takže na tom zřejmě něco bude. V Thajsku bude finišovat předzápasová příprava, pro českého borce půjde o druhý zahraniční kemp. Ten první absolvoval už v únoru. Tehdy se vydal s týmem do Phoenixu do Fight Ready, který vede olympijský vítěz a bývalý šampion UFC Henry Cejudo. Jiří tady se svým týmem údajně zanechal ohromný dojem a všichni byli rádi, že gym navštívil. Trénoval zde hlavně boj na zemi, ve kterém je Brazilec Teixeira obzvlášť nebezpečný a ukončil tímto způsobem i Poláka Blachowicze.

Procházka se měl původně do Phoenixu před zápasem ještě jednou vrátit, ale tento plán narušilo přesunutí zápasu z UFC 274 na 275. Druhá akce se odehrává v Singapuru a další kemp v USA by nedával smysl. Thajsko je také oblíbenou baštou UFC zápasníků a časový posun oproti Singapuru činí jen jednu hodinu, což hrálo klíčovou roli. Zde bude Jiří ladit formu, odpočívat a hledat své výkonnostní maximum. Spárovat se už nebude, pro tělo je to příliš velká námaha a nebezpečí kvůli úrazu. V Čechách spároval Jiří třeba s Milošem Petráškem nebo Michalem Martínkem. Do souboje s Teixeirou jde Jiří Procházka dle bookmakerů Fortuny jako mírný favorit. Jestli tuto pozici dokáže obhájit uvidíme v sobotu 11. června 2022.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18let na hazardní hře je přísně zakázána.

Články, které by tě mohly zajímat