Právě vysíláme

Nástrahy číhají na každém kroku! Jaké úrazy jsou v létě nejčastější a jak je ošetřit?

29. srpna 2020 9:00
Nástrahy číhají na každém kroku! Jaké úrazy jsou v létě nejčastější a jak je ošetřit?

Léto je čas dobrodružství, přátel a bezhlavých nápadů. Přesto byste však měli být opatrní a přemýšlet nad důsledky divokých party nebo nebezpečných skoků do vody. Jaké nástrahy si na nás léto každoročně chystá a proč se vyplatí úrazové pojištění?

Finanční následky úrazu pomůže vyrovnat úrazové pojištění

Svobodné léto představuje jedno z období, ve kterém máme největší chuť se bavit. Často však zapomínáme na obezřetnost, a tak se nám může snadno přihodit méně či více závažný úraz. Abyste ochránili sebe i svou rodinu před případnými finančními problémy doprovázejícími dlouhodobou neschopenku, sjednejte si úrazovou pojistku. Kalkulačka úrazového pojištění vám s pomocí vašich základních údajů najde nejvýhodnější produkt mezi největšími pojišťovnami na českém trhu.

Seznam nejčastějších letních úrazů

Opatrnost je však na místě, i pokud jste pojištěni. S jakými nejčastějšími úrazy se lékaři především v létě setkávají?

Řezné rány

Jedním z běžných letních úrazů je poranění kůže, které v případě většího roztržení následně chirurgové ošetří sešitím. Dojde k němu velmi jednoduše a nevyhnou se mu děti, ani dospělí – stačí vyjet na kolečkových bruslích bez chráničů a helmy, říznout se při grilování nebo si poranit nohu o ostrý kámen v rybníku.

První pomoc: Řezná a tržná poranění nejdříve omyjte a vydezinfikujte. U menších stačí použít náplast, s většími ranami se raději svěřte lékaři, který je případně sešije.

Vymknutý kotník

Bolavý a otékající kotník plný modřin a sádra i na 6 týdnů umí pěkně otrávit léto. Vyhněte se bolestivé zkušenosti a dávejte si pozor nejen na kluzkém povrchu koupališť, ale i na pevnost obuvi a nerovný terén při túrách.

První pomoc: Postiženou nohu nadzvedněte asi o 20 cm, podepřete a pohodlně položte. Chlaďte kotník studeným obkladem s octem a stáhněte jej kompresním návlekem nebo obinadlem. Pokud se stav nelepší, noha bolí více a objevují se modřiny, navštivte lékaře.

Pohmoždění končetin pádem

Častým úrazem bývají pády, a to jak u dětí, tak u dospělých. Neopatrnost může mít za následek pohmoždění nebo zlomeninu některé z končetin. Vyhněte se proto nebezpečným místům ve výškách a neskákejte do vody, kterou neznáte.

První pomoc: Pohmožděné svaly by se měly vzpamatovat do pár dní samy, pomáhá klidový režim a mazání mastmi s analgetiky pro úlevu od bolesti. Zlomeniny je pak nejlepší opatrně zafixovat (dlahou nebo ortézou, v případě poranění ruky si navíc můžete pomoci šátkem kolem krku pro položení zraněné ruky), nezatěžovat je a co nejméně s nimi hýbat. Následovat musí co nejrychlejší odjezd do nemocnice.

Vyvarujte se letních zranění

Léto s sebou přináší spoustu zábavy, ale také rizik. Volnější režim během prázdnin však berte zodpovědně a nad možnými důsledky vašich nápadů se snažte přemýšlet předem. Při sportech se chraňte helmou a chrániči, neskákejte do neznámé vody a na vyvýšených místech postupujte opatrně. V případě, že si vás úraz přesto najde, pomůže vám úrazové pojištění, díky kterému vaše peněženka případnou pracovní neschopnost ani nepocítí.

Články, které by tě mohly zajímat