Právě vysíláme

Poznej #světovéČesko a zapoj se do soutěže

14. června 2021 0:01
Poznej #světovéČesko a zapoj se do soutěže

Olomoucký kraj

Nechte se okouzlit krajem dvou tváří – malebnou hanáckou krajinou podél řeky Moravy a Jeseníky – radostí z ticha a nejčistším vzduchem.  Najdete zde koncentraci toho nejlepšího, co tento bohatý kraj nabízí. Kromě tradiční architektury, technických, přírodních i historických památek – hradů, zámků, zřícenin, divadel, muzeí, gastroturistiky, je zde i pestrá nabídka kulturních akcí. V úrodné hanácké krajině také stále ožívají kulturní tradice a folklór. Milovníkům aktivní turistiky se nabízí bohatá síť turistických i cykloturistických tras v Jeseníkách, které přímo vybízí ke sportování. A k odpočinku a relaxaci vás zvou vyhlášená lázeňská centra a horská střediska. V našem kraji si opravdu každý přijde na své. Čekají na vás nezapomenutelné zážitky, stačí si jen vybrat.

Více informací o soutěži zde.

Třeba výlet do venkovního balneoparku v Priessnitzových lázních v Jeseníku, které mají podobně čisté ovzduší jako rakouské lázně Bad Gastein, anebo na kole po tratích Rychlebských stezek, přirovnávaných k trailům v rakouském Ischglu. Také Termální park ve Velkých Losinách má svůj protějšek v Rakousku, a to termální aquapark v Laa an der Thaya.

Pokud hledáte výjimečné místo, vydejte se na Rejvíz: od horské osady v Jeseníkách přes louky a lesy v jejím bezprostředním okolí až po přírodní rezervaci s Velkým a Malým mechovým jezírkem tady má téměř všechno vzácný a v Česku jen výjimečně vídaný severský ráz. Do nitra největšího rašeliniště Moravy a Slezska míří naučná stezka, poslední úsek trasy podmáčenými lesy kolem Velkého mechového jezírka vede po atraktivních dřevěných chodníčcích.

Překvapivé zážitky nabízí hrad Helfštýn anebo Litovel: městu se přezdívá Hanácké Benátky, protože stojí na sedmi ramenech řeky Moravy a jedno z nich dokonce protéká přímo pod náměstím. Výjimečný je i počet zdejších mostů, můstků a lávek. Z Litovle je to jen kousek do Olomouce, města paláců, chrámů a nádherných kašen s barokním sloupem Nejsvětější Trojice, zapsaným mezi památky UNESCO. Mimochodem, zadívejte se na průčelí katedrály sv. Václava: v kampani #světovéČesko našlo svůj protějšek v katedrále sv. Patrika, ozdobě Páté avenueNew Yorkunejvětší katolické katedrále v USA.

 

Články, které by tě mohly zajímat