Právě vysíláme

Praktické rady a vychytávky pro příjemné a bezpečné cestování

22. června 2020 9:00
Praktické rady a vychytávky pro příjemné a bezpečné cestování

Krásné počasí blížícího se léta přímo vyzývá k výletům do přírody, k cestování či alespoň k příjemně strávenému času na chalupě. K létu jako takovému neodmyslitelně patří také dovolená a s ní i vyšší počet najetých kilometrů a čas strávený na cestách s rodinou. A jak si takovou rodinnou jízdu naplno užít? Přečtěte si naše tipy. Vy si svou cestu ale můžete snadno zpříjemnit, a to skvělými vychytávkami, které několikahodinovou jízdu promění v příjemný zážitek.

Vyčistěte klimatizaci

V teplých dnech je klimatizace neustále v provozu. Nezapomínejte ale, že čím více klimatizaci používáte, tím častěji ji musíte čistit. Zanešená klimatizace našeho auta je rájem pro nebezpečné mikroorganismy, nepříjemný zápach nevyjímaje. Ve výparníku klimatizace se totiž hromadí vlhkost, která je živnou půdou právě pro nejrůznější bakterie a plísně. Základní údržba klimatizace, kterou hravě zvládneme sami, je dezinfekce výparníku a systému vnitřního rozvodu vzduchu. „Ve výparníku dochází k ochlazování vzduchu, který ventilátor nasává z okolí. Cítíme-li ve voze zápach při zapnutí klimatizace, je to známka toho, že je výparník znečištěný. Zanešený výparník navíc snižuje účinnost klimatizace,“ vysvětluje Michal Knor z Auto Kelly. Pořídíte-li si například čistič klimatizace ve spreji, čistě, rychle a jednoduše ho aplikujete přímo do ventilačních otvorů ve vozidle.

Důležitá ochrana proti horku a slunečnímu záření

Další praktickou pomůckou pro zpříjemnění klimatu v interiéru auta je ventilátor s napájením ze 12V zásuvky autozapalovače. Díky turbínové konstrukci je výkonný a velmi tichý. I sluneční paprsky dokáží znepříjemnit jízdu v autě. Proto jistě oceníte sluneční clony, stahovací rolety či speciální fólie. Doporučit můžeme také elektrostatické clony, které se velmi snadno připevní na okno vozidla, dají se kdykoliv sundat a opakovaně použít, a navíc nezůstávají na oknech stopy po přísavkách. Děti pak potěší sluneční clony s obrázky oblíbených pohádkových postav. Nezapomeňte během delšího parkování použít clonu na přední sklo, která omezuje zvyšování teploty v interiéru vozu. Další příjemnou pomůckou na letních cestách jsou sluneční polarizační brýle, které zajišťují očím bezpečnou ochranu proti slunečnímu záření a oslnění sluncem odrážejícím se od mokré vozovky. Zajišťují vysokou ostrost vidění, citelnou úlevu očím a vynikající vnímání barev.

Dostatečná hydratace po celou jízdu

Pitný režim je v teplém počasí obzvlášť důležitý. Kromě zásob lahví na cestu si do auta pořiďte držák na pití. Díky němu budete mít svůj nápoj neustále při ruce. Využijete ho i na ledovou kávu či jakýkoliv neuzavíratelný nápoj.

Chladicí taška či box

Dopřejte si během své cesty příjemné osvěžení v podobě čerstvého ovoce či zeleniny. Jídlo a pití můžete v autě převážet buď v chladicí tašce nebo boxu. Taška se vám bude hodit zvláště pokud jedete někam na výlet či s rodinou na chatu. Lednici naopak oceníte při cestě na dovolenou, protože se do ní vejde mnohem více pití i potravin, které vydrží v chladu tak dlouho, jak budete sami potřebovat. Pro převážení čerstvých potravin na dlouhé vzdálenosti oceníte lednici, která se napájí z klasické zásuvky na 12 voltů tak i z běžné 230V zásuvky. Autochladničku jednoduše umístíte do zavazadlového prostoru či za sedadlo. Některé ledničky jsou vybaveny systémem pro upevnění pomocí bezpečnostních pásů. „Tuto vychytávku oceníte, když už v kufru nezbylo místo a lednici potřebujete položit na zadní sedačky,“ vysvětluje Michal Knor z Auto Kelly.

Navigace, držák chytrého telefonu a především nabíječka

Základní výbava, bez které byste se na žádný výlet vydávat neměli, jsou navigace, držák na chytrý telefon a nabíječka. Dnes je GPS navigace naprostou nezbytností, a to nejen proto, aby se člověk neztratil, ale také proto, aby se vyhnul dopravní zácpě. Pokud používáte navigaci v chytrém telefonu nebo během jízdy telefonujete, nezapomeňte na spolehlivý držák a nabíječku do zapalovače, jinak moc daleko nedojedete. Ideální je pořídit si dostatečně silnou, která je schopná dobíjet telefon i při zapnuté navigaci a takovou, která umožňuje dobíjet více zařízení najednou.

Kamera do auta

Pro snadnější dokazování průběhu případných dopravních nehod využijete kameru do auta, která zaznamenává průběh vaší cesty. Když se něco stane, přehráním snadno zjistíte, kdo nese za havárii vinu.

Bluetooth handsfree

Bez bluetooth handsfree se dnes v autě jen tak neobejdete. Telefonování za volantem je nejen nebezpečné, ale můžete za něj dostat i tučnou pokutu. Proč tedy zbytečně riskovat, když stačí tak málo. Pokud nemáte bluetooth handsfree zabudované přímo v autě nebo v autorádiu, doporučujeme si ho pořídit. Nejlépe s klipem na stínítko. Necloní vám ve výhledu a máte ho blízko pro kvalitní příjem zvuku. Navíc se také automaticky propojí s vaším telefonem hned, jak zavřete dveře. Praktickým řešením je také FM transmitter, což je bezdrátový modulátor, který přenáší hudbu uloženou na USB nebo micro SD do autorádia přes FM vlny. „Pomocí bluetooth technologie dokáže přehrávat hudbu do autorádia i z mobilního telefonu. Další funkcí je handsfree, jelikož vně modulátoru je instalován interní mikrofon, takže zařízení lze využít i pro telefonování,“ vysvětluje Michal Knor z Auto Kelly.

Letos jednoduše nenechte nic náhodě a vybavte své auto kvalitními chytrými doplňky. A právě ty najdete u Auto Kelly. Širokou nabídku produktů pak můžete vybírat přímo z pohodlí domova na  www.autokelly.cz. A nebo se zastavte v některé z více jak 80 kamenných prodejen. Ať to letošní cestování stojí zato!

Články, které by tě mohly zajímat