Právě vysíláme

Správná viditelnost aneb jak správně pečovat o čelní sklo

10. září 2018 8:34
Správná viditelnost aneb jak správně pečovat o čelní sklo

Podzim se pomalu blíží. Letošní tropické teploty vystřídá déšť a vítr. A dobrá viditelnost při řízení hraje velmi důležitou úlohu. Správná péče o čelní sklo a výborný stav stěračů tak rozhodují i o vašem bezpečí. V pěti krocích si můžete zkontrolovat, zda jste na deštivé počasí připravení.

Krok 1: Správná péče o čelní sklo

Nejprve čelní sklo zbavte hrubších nečistot a umyjte. Pro šetrné čištění skel i zpětných zrcátek je ideální houba s mikrovlákny. Ta nezachytává zrníčka prachu a zamezuje tvorbě rýh a škrábanců. Pokud byste na svém čelním skle přeci jen nějaké to škrábnutí našli, existují speciální brusné leštěnky, které slouží k odstranění lehkých škrábanců nebo k vyčištění zmatovaného nebo poleptaného skla.

K doleštění předního skla použijte utěrku s mikrovlákny, která má stejně šetrný účinek jako již zmíněná houba. Abyste ochranu čelního skla ještě podtrhli, použijte přípravky s nanočásticemi. Ty vytvoří na skle tenkou vrstvu, která je odolná vůči vnějším vlivům jako je prach, voda, mastnota, ptačí trus nebo hmyz. Okna nezapomeňte vyčistit také z vnitřní strany. Na podzim a pak převážně v zimě jistě oceníte přípravek proti zamlžování skel ve spreji, který se aplikuje na vnitřní stranu čelního skla.

Krok 2: Kontrola stěračů

Ani tento krok není radno podcenit. Léto a zima mají totiž na stav stěračů neblahý dopad. Při vysokých teplotách se stěrače mohou zkroutit, a naopak při mrazech mají tendenci praskat. Proto se doporučuje měnit je dvakrát za rok – na jaře a na podzim. Velký vliv také hraje četnost používání stěračů a třeba i to, kde parkujete. Nejdůležitější roli při správném fungování stěračů hraje stírací gumička. Proto je nutné sledovat, v jakém je stavu, a včas ji vyměnit.

Ideálně stěrače pořiďte v prodejně nebo na e-shopu, kde můžete zadat konkrétní typ vozu, který řídíte. Na výběr pak dostanete z různých variant stěračů přímo pro váš typ auta. Stěrače pak můžete kupovat buď samostatně, nebo rovnou v kompletním setu. V prodeji jsou také stěrače se sadou adaptérů, které zajistí kompatibilitu s většinou aut, která na našich silnicích jezdí. Pokud máte specifické zakřivení skla, vybírejte stěrače hybridní.

TIP NAVÍC: Na kvalitě nešetřete

Při výběru nových stěračů je cena až na druhém místě. Kvalitní stěrače jsou sice dražší než ty univerzální nakoupené ze supermarketu. Jejich životnost a odolnost vůči teplotním výkyvům, kamínkům, blátu nebo třeba námraze je však mnohonásobně vyšší. Navíc vám univerzální stěrače nemusejí přesně sedět a nebudou správně stírat.

Krok 3: Výběr směsi do ostřikovačů

Nezapomeňte zkontrolovat směs do ostřikovačů. Pro období začátku podzimu jsou ideální takové, které kombinují přidané hodnoty letních a zimních směsí. Obsahují účinnou látku pro lepší odstranění hmyzu, který je v teplejších dnech ještě přítomný, ale zároveň nezmrznou v ostřikovačích, pokud například k ránu teplota klesne pod bod mrazu.

Některé náplně čistí sklo například i od oleje, silikonu nebo sazí. Co však určitě oceníte, je efekt Rain-Off, který zvyšuje viditelnost z vozu za deště, a to jak při denním, tak zejména nočním provozu. Účinky směsi do ostřikovačů ještě posílíte použitím speciálního spreje, tzv. tekutých stěračů skel, který zamezuje vzniku provazů vody na povrchu.

Krok 4: Kontrola zorného pole řidiče

Dobrá viditelnost se neodvíjí jen od dobře umytého čelního skla, ale i od předmětů, které řidiči mohou ve výhledu bránit. Například většina řidičů má GPS navigaci přichycenou na čelním skle. Navigace, stejně jako cokoli jiného, ale nesmí bránit ve výhledu z automobilu. Pokud si ji tedy umístíte do zorného pole, porušujete zákon. Pokud nemáte navigaci zabudovanou, doporučujeme ji umístit do oblasti, která není stíraná od stěračů nebo na ventilaci.

Krok 5: Cestou necestou

Čelní sklo je tedy vyčištěné a stěrače vyměněné. Nyní můžete vyrazit na cestu. Ještě poslední věc.  Nezapomeňte, že i podzimní sluníčko může být nepříjemné, proto mějte vždy po ruce sluneční brýle, ideálně polarizační. Zajistí vám ochranu proti oslnění, vysokou ostrost vidění a citelnou úlevu od únavy očí i vynikající vnímání barev.

Produkty a pomůcky pro údržbu čelního skla a stěračů, ale i další vychytávky do auta, seženete rychle a snadno na jednom místě třeba v jedné z třiaosmdesáti kamenných prodejen Auto Kelly, kde navíc můžete konzultovat své speciální požadavky, pokud nějaké máte. Ještě jednodušší je to potom na jejich e-shopu.

 

 

6 věcí, které nesmíte říkat, když kupujete auto

Články, které by tě mohly zajímat