Právě vysíláme

Srovnání: Hodí se k vašemu domu pergola nebo markýza?

28. září 2020 5:00
Srovnání: Hodí se k vašemu domu pergola nebo markýza?

Prudce pálící slunce na zahradní posezení není nikomu příjemné zejména v letních měsících. Ochranu pokožky a chladivý stín vám poskytne pergola i markýza, jaký je však mezi nimi rozdíl? Zahoďte slunečníky a pořiďte si dlouhodobé stínicí řešení, které vašemu domu sedne.

Pergoly ochrání zahradní sezení i proti dešti a větru

Oblíbené pergoly jsou častým doplňkem teras nebo zahrad. Poskytují nejen chladivý stín, ale také ochranu před deštěm či silným větrem. Pergoly se stavebně kotví do země, jsou tedy odolnější vůči proměnám počasí. Podle materiálu však mohou vyžadovat údržbu (broušení a natírání dřevěných součástí). Sloupky pergoly mohou zavazet ve volném pohybu po terase, proto si jejich umístění dobře rozmyslete.

Pergoly lze také doplnit o boční stěny proti větru i dešti. Na zahradě nebo terase pak můžete sedět v suchu i při bouřce. Boční zastínění se hodí i do míst, kam svítí odpoledne nízké slunce, lze také využít průhledné stěny a vytvořit zimní zahradu. Oproti markýze snese pergola několikanásobně silnější rozmary počasí, její umístění je však fixní a stínit bude už navždy.

Markýzu snadno schováte

Markýzy sice nevydrží prudký vichr ani průtrž mračen, lepší varianty však můžete stáhnout do schránky připevněné na domě (kazetové markýzy). Stahování markýzy můžete zvolit buď ruční, nebo dálkově ovládané na elektrický pohon. Díky jednodušší montáži, která nezahrnuje velké stavební úpravy, se tak hodí pro menší terasy a balkony. Sloupky pergoly by totiž mohly zmenšit prostor pro sezení a volnost pohybu. Cena je oproti pergolám nižší a výrobci nabízejí velké množství látek a vzorů.

Markýza však vydrží jen slabé poprchávání, při vydatnějším dešti se rychle promočí. Silný vítr pak může poškodit pákový mechanismus. K markýze také nelze nainstalovat boční zábrany, chrání tedy zejména před poledním sluncem vysoko na obloze. K markýze můžete dokoupit příslušenství, které vám zpříjemní relaxaci i obsluhu – LED osvětlení, přídavné topení pro chladné dny či čidla zaznamenávající otřesy a vítr, která markýze „poručí“ stáhnutí do schránky.

Vybírejte podle umístění i funkcí

Základní otázkou pro vaše rozhodnutí je tedy požadovaná funkce stínicí techniky a její umístění. Potřebujete-li variabilní ochranu proti slunečním paprskům na závětrné straně domu, bohatě vám postačí markýza. Pokud chcete venku posedět i při dešti či potřebujete zastínit terasu i z boku, bude pro vás vhodnější pergola.