Právě vysíláme

Víme, jak si doma vytvoříte skvělou atmosféru pro hraní her nebo sledování filmů

26. srpna 2020 10:51
Víme, jak si doma vytvoříte skvělou atmosféru pro hraní her nebo sledování filmů

Ať už chcete přes den relaxovat, spát, hrát hry nebo koukat na filmy, musíte v místnosti vytvořit útulnou atmosféru. A pro tento účel jsou jako stvořené rolety den a noc. Že jste o nich ještě nikdy neslyšeli? Je nejvyšší čas to změnit.

Ideální kombinace rolet a žaluzií

Většina lidí si k zastínění domácnosti pořizuje žaluzie nebo rolety. Tato řešení ale mají svoje nevýhody:

  • roletu můžete jenom stahovat či vytahovat, takže nemáte nad světlem v místnosti plnou kontrolu,
  • žaluzie jsou zase náročnější na údržbu a drží se na nich prach.

Skvělou kombinací obou řešení jsou rolety den a noc, tzv. duorolety. Světlo s nimi regulujete podobně přesně jako s žaluziemi, zároveň jsou ale vyrobené z látky, takže se o ně nemusíte skoro vůbec starat. Jak přesně takové rolety vypadají?

Dvě rolety v jedné

Rolety den a noc se skládají ze dvou látkových rolet umístěných za sebou, které se vzájemně překrývají. Na těchto roletách se střídají průsvitné a neprůsvitné pruhy látky. Pohybem rolet pak tyto pruhy překrýváte a tím určujete, jak průsvitná má roleta být. Nad světlem tak máte podobnou kontrolu jako u klasických žaluzií.

Intenzitu zastínění si přitom volíte sami výběrem látky. Tmavší látky s nejvyšší gramáží jsou nepropustné a při plném zatemnění vytvoří v místnosti téměř absolutní tmu, naopak světlejší látky s lehčí gramáží váš pokoj jenom lehce zastíní. Skvělé například do obýváku.

Světlejší barvy stíní méně, tmavší více.

Jde to i bez vrtání

Další skvělá věc na roletách den a noc? Nainstalujete je i bez vrtání. Roletu jednoduše uchytíte pomocí držáku na rám okna a máte vystaráno. Pokud vám toto řešení nestačí, roletu ukotvíte také do rámu okna, do ostění, na strop nebo na boční stěnu. Záleží na vás.

Instalace rolety je v každém případě tak jednoduchá, že ji v pohodě zvládnete sami. Stačí, když si zaměříte okno, objednáte roletové žaluzie den a noc na e-shopu a počkáte pár týdnů, než dorazí.

K údržbě vám stačí vysavač

Podobně jednoduchá jako instalace je také údržba. Rolety den a noc se během provozu samy „čistí“ od prachu a nečistot, takže bohatě stačí, když na ně jednou za pár týdnů vezmete vysavač. K vysávání využívejte nízký výkon.

Teď už vám nic nebrání v tomu, abyste pořízení rolet den a noc alespoň zvážili. Zajistí vám soukromí, pokud například bydlíte v přízemí nebo koukáte sousedům do oken, a zároveň umožní vytvářet v místnostech přesně takovou atmosféru jakou potřebujete. Ať už doháníte spánek po noční směně nebo plánujete strávit víkend filmovým maratonem či hraním nové počítačové hry.

Články, které by tě mohly zajímat