Právě vysíláme

Víte, jak funguje platba kartou na internetu a jaké má výhody?

23. listopadu 2020 5:00
Víte, jak funguje platba kartou na internetu a jaké má výhody?

Češi sice v on-line nákupech patří mezi evropskou jedničku, v možnostech placení na internetu se však stále mnoho lidí úplně neorientuje. A obzvlášť to platí u platby kartou. Přečtěte si, jak technicky placení kartou online funguje a jak nakupovat bez rizika ze zneužití.

Platba kartou na internetu nikdy nebyla jednodušší a bezpečnější, než je tomu dnes. Mnoho lidí však stále platbám on-line stoprocentně nedůvěřuje a při nákupech raději využívají zastaralou dobírku nebo možnosti platby při převzetí.

Jak platba kartou funguje?

Placení kartou na internetu probíhá skrze platební bránu, do jejího rozhraní stačí vyplnit číslo karty, datum splatnosti a CVC kód ze zadní strany karty. Bezpečnostní ověřovací systém 3D Secure vám následně pošle pomocí SMS speciální číselný kód, kterým platbu potvrdíte. Pokud jsou všechny údaje správně zadané, banka vaši platbu autorizuje a platební brána, případně acquirer, který bankovní služby obchodníkovi poskytuje, zašle e-shopu i vám potvrzení o zaplacení.

Bezpečný způsob placení

Od loňského roku vstoupila v platnost novela směrnice EU o platebních službách, která klade důraz zejména na dostupnost informací o obchodníkovi a musí se jí řídit každý vydavatel platební karty neboli issuer. Přestože je placení kartou na internetu chráněno mezinárodními bezpečnostními standardy, nikdy své platební údaje neukládejte do paměti prohlížeče, jisté riziko zneužití zde stále je. Před nákupem si také zkontrolujte samotnou bezpečnost stránek. V levém horním rohu prohlížeče rozklikněte zelený zámek a podívejte se na SSL certifikát udávající skutečného majitele webu. Pokud je tam uveden název webu, obchodník je spolehlivý.

Je pro vás největším úskalím nákupů na internetu, že zboží vidíte až po zaplacení? Výhodnou alternativou klasické platby kartou přes internet je karta Mall Pay. Ta nabízí službu v podobě odložené platby, kdy za zboží můžete zaplatit až 14 dní po jeho doručení.

Články, které by tě mohly zajímat