Právě vysíláme

Víte, jak funguje stavební spoření?

5. října 2020 4:00
Víte, jak funguje stavební spoření?

Hledáte spořicí produkt, díky kterému v budoucnu dosáhnete na vlastní bydlení? Pak jste určitě nejednou přemýšleli nad stavebním spořením. Jaké jsou jeho výhody a jak vlastně funguje?

Stavební spoření přitahuje mnoho lidí, zejména z důvodu navazujícího úvěru. Navíc k němu můžete získat i státní podporu a ročně si tak o pár tisíc přilepšit ke spoření. Tento finanční produkt vám umožní peníze zhodnocovat, spořit a financovat své bydlení, ať už jde o nákup nemovitosti, rekonstrukci nebo stavbu. Jak to ale celé funguje?

Jak funguje stavební spoření?

Jak už bylo výše zmíněno, díky stavebnímu spoření si postupně dokážete naspořit dostatek financí na vlastní bydlení. Stavební spoření sestává ze dvou částí:

  • spořicí,
  • úvěrové.

Spoření se stavebním spořením

Spoření se stavebním spořením má za cíl dosáhnout na vámi zvolenou cílovou částku. Po smluvenou dobu pak na účet stavebního spoření budete pravidelně spořit, a to po smluvenou dobu se stavební spořitelnou. Často je již ve smlouvě stanovena vázací lhůta (doba, po kterou nemůžete naspořené peníze vybrat), která se běžně sjednává na 6 let, což je minimální lhůta dle zákona. Stanovena je takto proto, abyste mohli čerpat státní podporu. Pokud tedy peníze vyberete dříve, peníze ze státní podpory musíte vrátit. Samozřejmě je ale možné si délku spoření prodloužit a spořit můžete i po dosažení cílové částky.

Stavební spoření u Raiffeisen stavební spořitelny vám poskytne výhodný výnos od 3,7 % ročně.

Kolik přispěje stát?

Zejména státní podpora je pro mnohé při rozhodování pro stavební spoření velmi zajímavou výhodou. Ovšem maximálně získáte 2 000 Kč za rok, pokud naspoříte alespoň 20 000 Kč ročně. Pokud naspoříte méně, příspěvek bude ve výši 10 % z naspořené částky, při vyšší částce se ale navyšovat nebude a maximální částka zůstává na 2 000 Kč.

Je čas na úvěr

Velkým lákadlem stavebního spoření je samozřejmě možnost čerpání úvěru. Maximální výše úvěru ze stavebního spoření je odvozena od cílové částky. Abyste ale získali úvěr ze stavebního spoření, musíte splnit několik podmínek.

  • Musíte mít naspořenou část cílové částky, a to alespoň 30 %.
  • Musíte spořit alespoň po dobu 2 let.
  • Musíte dosáhnout minimální hodnoty v tzv. hodnotícím čísle.

Úvěry ze stavebního spoření můžete získat 3:

  • řádný,
  • překlenovací,
  • hypoteční.

Řádný úvěr je ten standardní a jeho výhodou je, že ho kdykoliv bez sankcí můžete splatit. Překlenovací úvěr slouží ve chvílích, kdy nesplňujete podmínky pro řádný úvěr – překlenete dobu, než dosáhnete na řádný úvěr, ovšem spolu s úvěrem je nutné současně i dále spořit a také splácet úroky z úvěru. Hypoteční úvěr pak funguje stejně jako řádný se zástavou nemovitosti, proto bývá nejvýhodnější.