Právě vysíláme

Volači a Klikači útočí nejvíc před Vánoci

28. listopadu 2022 8:00
Volači a Klikači útočí nejvíc před Vánoci

Zvoní telefon, nebo vám přijde e-mail, který se tváří úplně standardně. Spěcháte, takže odkliknete nebo nadiktujete, co se po vás chce. A pak už jen sledujete, jak vám mizí peníze z účtu.

Předvánoční období je hlavní sezónou pro podvodníky. Volači a Klikači, kteří získali své jméno podle toho, jestli páchají své podvody prostřednictvím telefonu nebo internetu, využívají toho, že jsou lidé ve stresu, spěchají a hodně nakupují. Je tedy větší pravděpodobnost, že ztratí svou přirozenou ostražitost a bezmyšlenkovitě prozradí své citlivé údaje.

Máte pocit, že něco podobného se vám nikdy nemůže stát? Potom si představte situaci, kdy vám uprostřed vánočních nákupů přijde požadavek na potvrzení dopravy balíčku. Nebo vám zavolají z banky, že zpozorovali podezřelý pohyb na vašem účtu a tuto informaci následně potvrdí i policie. Anebo vám chtějí z úřadu vrátit přeplatek třeba na dani. Anebo… dosaďte si zkrátka jakoukoli jinou situaci, v níž by vás vůbec nenapadlo, že jste se stali obětí podvodníků.

Volači a Klikači se snaží dostat svou oběť pod tlak, aby se rozhodovala v co největším stresu a bylo tak pravděpodobnější, že jejich podvod neodhalí. Právě proto jsou nejaktivnější právě teď před Vánoci,“ říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB. „Lidé by v tomto období měli být obzvláště ostražití a v žádném případě nikomu nedávat své citlivé údaje. Stejně tak je nutné důkladně si ověřovat všechny odkazy, které po vás chtějí vaše přihlašovací údaje.“ Případy podvodů, pod kterými jsou Volači a Klikači podepsaní, jsou stále častější a napravování škod velmi složité. Nenechte si zkazit Vánoce kvůli chvilce nepozornosti.

Více informací najdete na odkazu zde.

Články, které by tě mohly zajímat