Právě vysíláme

Vyrazte na Vysočinu za nevšedními zážitky

20. září 2021 0:01
Vyrazte na Vysočinu za nevšedními zážitky

Vydejte se na Vysočinu, sami nebo s dětmi. Najdete tu útulnou zoologickou zahradu, objevíte prastaré sklářské řemeslo, poznáte historii i kulturu či pohlédnete na svět z koňského hřbetu. Věřte, bude to zážitek!

Vysočina se rozprostírá po zvlněných hřbetech Českomoravské vrchoviny v srdci České republiky. Protíná ji dálnice D1 a je tak skvěle dostupná. Jen něco málo přes hodinu trvá cesta z Prahy do venkovského kraje s malebnou přírodou, čistým vzduchem a domáckým prostředím.

Vysočina je jedinečná, už jen díky třem památkám pod ochranou UNESCO, tolik jich v jiném kraji nenajdete. Už jste stáli ve Žďáru nad Sázavou pod Zelenou horou, na jejímž vrcholu září Santiniho hvězda – poutní kostel sv. Jana Nepomuckého? Byli jste v třebíčské židovské čtvrti a bazilice sv. Prokopa? Usedli jste na lavičku v historickém jádru Telče? Ne? To byste měli napravit.

Historie na Vysočině zanechala mnoho dalších stop, které stojí za to vidět. Ať již krásné zámky, třeba ten v Jaroměřicích nad Rokytnou, nebo hrady, například Lipnice. Na něm provázel turisty dokonce sám autor Švejka, Jaroslav Hašek, jenž své světoznámé dílo psal v hostinci U České koruny přímo v podhradí. Navštívit ji můžete i vy a ochutnat kousek Vysočiny.

A v čem ještě Vysočina vyniká? Je to sklářství. Vypravte se přímo k rozžhavené sklářské peci a obdivujte mistry skláře při práci. Ve sklárnách v Karlově či Škrdlovicích dostanete do ruky i sklářskou píšťalu a můžete si sami zkusit vyfouknout nebo namalovat originální suvenýr. I vaše odrostlé ratolesti budou takovým zážitkem nadšené.

A nejen tím, Vysočina dětem nabízí nespočet cílů, kde se dozajista vyřádí – lanové centrum na Křemešníku, ferraty a traily u Vírské přehrady, farmy a ranče, kde vás naučí jezdit na koni, zoo pěti kontinentů a největší pumptrack v ČR v Jihlavě.

www.vysocina.eu

SOUTĚŽ na Evropě 2 s CzechTourism

Články, které by tě mohly zajímat