Právě vysíláme

Chudý farmář s kytarou ovládl Ameriku jednou písní. Jeho postava je ale dosti kontroverzní

4. září 2023 11:45
Chudý farmář s kytarou ovládl Ameriku jednou písní. Jeho postava je ale dosti kontroverzní

Patrně jste o něm nikdy neslyšeli, nyní ovšem pobláznil polovinu Ameriku a je za velkou hvězdu. O kom je řeč? O Oliveru Anthonym, zpěvákovi, který pouhou jednou písní oslovil Spojené státy, a tak trochu rozdělil společnost na dvě poloviny. Jeho postava je ovšem dosti kontroverzní.

Oliver je jednatřicetiletý muž, který žije na farmě ve Virginii a pobývá v obytném přívěsu. Společnost mu dělají tři psi a muž se chce co nejvíce vyhnout životu v konzumní společnosti. Řadí se mezi country zpěváky, a ačkoliv je tento žánr ve Spojených státech, a především na jihu, velmi populární, o Anthonym ještě před nedávnem nikdo moc neslyšel. Stačilo ovšem vydání písně pod názvem Rich Men North Richmond (Bohatí muži severně od Richmondu) a z muže je hvězda. Videoklip zarostlého sedláka získal za pouhý týden 12 milionů zhlédnutí a bodoval i na streamovací službě iTunes, kde se stal nejstahovanější písní a singl doposud neznámého muže vystřelil na první místo i v prestižním žebříčku Billboard

Anthony píseň věnuje dle jeho slov „zapomenuté dělnické třídě z jihu“. Nepřímo kritizuje americkou politiku a tvrdí, že za chudobu jižanských států mohou „bohatí muži severně od Richmondu“. Anthony rovněž zpívá i o údajném obchodování s dětmi americkou vládou a načíná další konspirační teorie. Americkou elitu pak farmář obviňuje z nezájmu o dělnickou třídu a odsuzuje zneužívání sociálních dávek. V písni zpívá o těžkém životě s velmi nízkou mzdou, existenčními problémy a pocitem toho, že v dnešní společnosti není „dostatečně trendy“.

Ačkoliv postava Anthonyho upoutala velkou pozornost, média si začínají všímat jeho vlivu na americkou krajní pravici. Někteří komentátoři se tak obávají toho, aby se zpěvák nestal nástrojem v možných kulturních a politických válek a nebyl pouhou marketingovou loutkou amerických konzervativců. Velmi podivné je i financování údajně chudého muže z farmy a jeho opravdu raketový nástup na internetu. Ačkoliv sám Anthony tvrdí, že odmítl až osmimilionovou nabídku o jedné z nahrávacích společností, deník The Guardian upozorňuje, že jeho velkým zastáncem je muž jménem Jason Hawerton, který se sám prezentuje coby „někdo, kdo významně pomáhá politickým infleuncerům rozšiřovat jejich stopu na sociálních sítích“. Hawerton nabídl zpěvákovi financování jeho alba. Zda si muži plácli, není jasné.

Ani samotná minulost Olivera Anthonyho není zcela košér. Jak bylo zjištěno, v minulosti sdílel muž na internetu konspirační teorie o podílu Židů na útocích 11.září 2001. Jak to bude s jeho postavou dál? Jedná se opravdu o obyčejného člověka, který chce svou hudbou předávat své poselství, nebo půjde jen o další politickou loutku? To ukáže čas.

Články, které by tě mohly zajímat