Právě vysíláme

Escobar v sukni. Kdo byla skutečná Griselda Blanco z hitu Netflixu?

22. února 2024 13:50
Escobar v sukni. Kdo byla skutečná Griselda Blanco z hitu Netflixu?

Bál se jí i samotný Pablo Escobar! Na Netflix se dostal seriál o mocné Griseldě Blanco, matce čtyř dětí, která sama vybudovala drogové impérium. Kdo byla ona mocná žena, kterou v seriálu ztvárnila herečka Sofia Vergara?

Griselda Blanco byla kolumbijská narkobaronka, která byla jednou z klíčových postav v obchodu s drogami v 70. a 80. letech. Narodila se 15. února 1943 v Cartageně v Kolumbii a získala přezdívku „La Madrina“ nebo „Královna kokainu“. Proslula díky svému vlivu a brutálním metodám, jak dosáhnout a udržet svou moc. Podle informací policie pašovala do USA každý rok více než tři tuny kokainu, čímž měla každý měsíc vydělat asi 80 milionů dolarů. Z ulice se dokázala vypracovat k životu v nádherných rezidencích, ježdění v luxusních vozech, létání soukromým letadlem

Griselda hrála důležitou roli ve vývoji medellínského kartelu a byla považována za jednu z nejnebezpečnějších zločineckých postav své doby. Byla známá svou krutostí a tím, že se nebála ani vražd svých konkurentů, věřitelů, dlužníků, nepohodlných svědků nebo i těch, kteří měli tu smůlu, že byli pouze ve špatný čas na špatném místě. Blanco byla dokonce tak neblaze proslulá, že i legendární nakrobaron Pablo Escobar prý jednou řekl větu: „Jediný muž, kterého jsem se kdy bál, byla žena jménem Griselda Blanco.

Skutečná Griselda Blanco

Po řadě obvinění a zatčení v roce 1985 v Kolumbii byla později vydána do Spojených států, kde čelila obvinění z pašování drog a spáchání vražd. V roce 1986 byla uznána vinnou a odsouzena k 20 letům vězení. Později byla její trest prodloužen kvůli dalším zločinům spáchaným ve vězení.

Griselda Blanco byla zavražděna v roce 2012 v Medellínu v Kolumbie, při střelbě ze strany neznámých pachatelů. Její život a činy byly předmětem několika knih, televizních seriálů a filmů, které zkoumaly temné aspekty obchodu s drogami v Jižní Americe.

Články, které by tě mohly zajímat