Právě vysíláme

Filmový hit Saltburn trenduje na sociálních sítích. Generace Z ho však možná nepochopila

21. ledna 2024 9:10
Filmový hit Saltburn trenduje na sociálních sítích. Generace Z ho však možná nepochopila

Sociální sítě ovládl další filmový trend. Především představitelé generace Z šílí z drama pod názvem Saltburn.

Těsně před koncem roku 2023 se na streamovací služby dostalo drama Saltburn, které nabídlo zajímavé a atraktivní herecké obsazení. Mladá režisérka Emerald Fennel obsadila na satirického díla Barryho Keoghana a hezouna Jacoba Elordiho, kterého můžete znát především ze seriálu Eufórie. Děj filmu je jednoduchý a je vlastně velkým překvapením, že snímek především generaci Z tolik uchvátil. Pozor, jestli jste ještě film neviděli, tento článek bude obsahovat spoilery!

Barry Keoghan hraje mladého studetna Oxfordu Olivera, který má velký problém začlenit se do kolektivu. Spřátelí se ovšem s velmi oblíbeným studentem Felixem, jehož kouzlu okamžitě propadne. Felix pochází z velmi bohaté a aristokratické rodiny a svého nového kamaráda pozve na sídlo Saltburn, kde Oliver stráví léto s Felixem a jeho rodinou.

Zprvu se divák domnívá, že ho čeká další drama o homosexuální vztahu. V polovině filmu se však děj začne ubírat zcela jiným směrem a zprvu introvertní Oliver se začne projevovat jako psychopat s velmi znepokojujícími sexuálními úchylkami.

Film je zcela jistě z hlediska kinematografie na velmi dobré úrovni. Získal ostatně i mnoho nominací na filmové ceny. Je však překvapivé, jak moc zaujal mladé lidi na TikToku. Generace Z totiž hojně řeší různé konspirační teorie, stylizuje se do jednotlivých postav a vytváří si třeba i stejný make-up. Některé skupiny přátel se dokonce rozhodly uspořádat i párty ve stylu tohoto filmu.

Nadšení mladé generace z filmu ovšem vzbuzuje i zděšení. Náctiletí totiž evidentně příliš nepochopili hlavní zápletku snímku a uchvátili je pouze povrchní věci jako make-up, kostýmy a hezká tvářička Jacoba Elordiho. „Vy jste opravdu evidentně nepochopili o čem ten film je. Určitě se film nepodobá vašemu domovu nebo vaší párty. Na té přece nikdo nevraždil,“ stojí například v jednom z kritických komentářů.

Články, které by tě mohly zajímat