Právě vysíláme

Hádky i fyzické napadení. Které kapely řešily velké vnitřní spory?

20. února 2023 13:54
Hádky i fyzické napadení. Které kapely řešily velké vnitřní spory?

Byli kamarádi na život na smrt, pojila je láska k hudbě a snili o vyprodaných arénách a divokém životu hvězdy. Vše se jim splnilo! Tedy až do chvíle, kdy to začalo skřípat mezi nimi samotnými. Které známé kapely zastihla ponorka?

V kapele to často bývá jako v klasických vztazích. Zpočátku je vše zalité sluncem, ovšem poté začíná ona dokonalá bublina pomalu praskat a na povrch se dostávají první pře a hádky. Co budeme hrát za hudbu? Kolik kdo dostane peněz? Drogy? Alkohol? Proč frontman sklízí veškerou pozornost? To jsou věci, které i ty nejúspěšnější kapely často řeší. A bohužel jsou to i věci, co se stávají předmětem mnoha hádek. Kamarádství i společná láska k hudbě je potom rázem pryč a z party hudebníků se stávají nepřátelé. Které kapely řešily velké hádky a problémy?

Sex Pistols

Sex Pistols byli průkopníci punku a nové hudební vlny v Británii v roce 1975. A ačkoliv se kapela zapsala do historie, fungovala pouhé tři roky a vydala jedno studiové album. Původními členy byli zpěvák Johny Rotten, Steve Jones, Paul Cook a Glen Matlock. Baskytarista Matlock z kapely odešel kvůli sporům s dalšími členy a na nátlak chamtivého manažera Malcolma McLarena. Glena nahradil Sid Vicious, který se sám řadil mezi největší fanoušky Sex Pistols. A ačkoliv byl Sidův zjev punkového šílence dokonalý, byl tu jeden problém – Vicious totiž nezvládal hrát na kytaru a při koncertech musel být dokonce několikrát zeslaben nebo zcela vypnut. I tak se z něj ovšem stala punková hvězda, co ale brzy propadla heroinu a nezvládala své chování.

Se Sidem začaly velké problémy, neustále byl pod vlivem drog, urážel fanoušky během koncertů a jednoho z fandů dokonce udeřil baskytarou do hlavy. Johny Rotten byl chováním Sida znechucený a od zbytku kapely se cítil izolovaný. V roce 1978 oznámil odchod z kapely a vinu házel především na manažera Malcolma. Sid Vicous se rozhodl věnovat sólové kariéře. V roce 1979 se ovšem předávkoval. Pět měsíců předtím byl obviněn z vraždy své přítelkyně Nancy Spungen, která ho k drogám přivedla a dle zbytku kapely to byla i ona, která společně s manažerem Malcolmem měla zkázu Sex Pistols na svědomí

Oasis

Dva bráchové v jedné kapele? Pro jiné možná sen, pro Oasis ovšem cesta do záhuby. Spor mezi Noelem a Liamem Gallagherovými je všeobecně známý a doposud nebyl vyřešen. I Liam neznal ve svém divokém životě muzikanta stopku a propadl drogám. Mezi ním a Noelem často docházelo k hádkách a Noel oznamoval odchod z kapely prakticky neustále. Definitivní konec Oasis se ovšem konal v roce 2009 a ještě téhož roku Noel při jednom ze svých rozhovorů uvedl, že Liam je asi ten nejvzteklejší člověk, kterého během života poznal.

Na festivalu Rock En SeinePaříži se navíc v zákulisí odehrál incident, který byl evidentně poslední kapkou. Mezi bratry se totiž strhla velká hádka a Liam napadl Noela jeho vlastní kytarou. Koncert se zrušil a Noel Gallagher potom v prohlášení uvedl, že se svým bratrem už nemůže pracovat ani o den déle. Útoky z jeho strany už totiž byly nesnesitelné.

Black Sabbath

Black Sabbath jsou považováni za zakladatele heavy metalu. Původní sestavu tvořili Ozzy Osbourne, Tony Lommi, Terrance „Geezer“ Butler a Bill Ward. Koncem roku 1977 ovšem došlo k nečekanému rozhodnutí ze strany Ozzyho a Osbourne kapelu opustil. Nutno podotknout, že v té době už byli členové závislí na drogách. Kapelu navíc sužovaly problémy s managmentem a došlo na výměnu vydavatelství. O dva měsíce později se Ozzy rozhodl do kapely vrátit. Black Sabbath pracovali rok na novém albu, ovšem spory mezi Osbournem a kytaristou Tonym vyeskalovaly tak moc, že se Tony rozhodl Ozzyho vyhodit. Z Osbournea se stala mezinárodní superstar, ovšem jeho zášť vůči bývalému kolegovi nepominula. Ozzy v roce 2009 Tonyho zažaloval za to, že na značce Black Sabbath sám profituje, aniž by se rozdělil s ostatními členy.

Po Osbournově odchodu zažila kapela mnoho personálních změn a několikrát se vrátila na pódia. V roce 2021 Tony Iommi připustil, že nevylučuje další návrat. „V téhle kapele moc dobře víme, že nikdy nelze říkat nikdy. Pokaždé, když jsme řekli, že se něco nikdy nestane, stalo se to. Mysleli jsme si, že s námi po svém odchodu nikdy nebude hrát Ozzy Osbourne, ale on se vrátil. Mysleli jsme si, že se už nikdy nevrátíme s Ronniem Jamesem Diem, a vrátili jsme se. Nikdy jsme si nemysleli, že by s námi zpíval Ian Gillan, ale on to udělal,“ řekl pro magazín My Planet Rocks. U Ozzyho Osbournea je však otázkou, zda se ještě vrátí na koncertní pódia. V roce 2020 muzikant oznámil, že trpí lehkou formou Parkinsonovi choroby. Letos v únoru pak zrušil své evropské turné kvůli zranění páteře.

Články, které by tě mohly zajímat