Právě vysíláme

Rasismus, Kanye West i až moc sexy Miley. Zde jsou ty největší skandály na předávání prestižních cen

28. listopadu 2023 11:14
Rasismus, Kanye West i až moc sexy Miley. Zde jsou ty největší skandály na předávání prestižních cen

Nominace na hudební ceny Grammy už jsou známy a při té příležitosti vám chceme představit ty největší skandály, co se udály na předávání prestižních cen. Galavečery jsou totiž často vysílány živě a stát se tak může cokoliv. A že se toho stalo!!!

Hudební, ale i filmové ceny jsou velkou událostí, na kterou se umělci obvykle těší. Nejenom že mohou získat prestižní ocenění, ale zároveň se znovu mohou ukázat před veřejností, projít se po červeném koberci, zamávat do fotoaparátů a mít celkově dobrý pocit z toho, že jsou součástí showbyznysu. Protože tyto galavečery jsou ale často vysílány živě, odehraje se tu čas od času skandál menších či větších rozměrů, o kterém se posléze mluví několik dní až měsíců. Nevhodné projevy, narušení vystoupení, rasismus i cena pro rapery s antisemitistickými texty.  Předávání cen, převážně těch hudebních, jsou zkrátka doprovázeny skandály.

V roce 2018 se v Berlíně pořádaly prestižní ceny Echo Awards, jejichž historie sahá až do devadesátých let. Tento ročník se ovšem nenesl v dobrém světle, jelikož byli oceněni rappeři, kteří mají antisemitistické texty. Rappeři Kollegah & Farid Bang s albem Jung Brutal Gutaussehend 3 zvítězili v kategorii Hip Hop a rap a převzali si cenu. Na jejich albu se ovšem objevují úryvky textu ve znění: „Mé tělo je vyrýsovanější než vězňů z Osvětimi‘ či „Udělej zas nějaký holokaust, přijď s Molotovovým koktejlem.“ Ocenění se samozřejmě neobešlo bez kritiky a rappeři cenu posléze vrátili.

Kollegah & Farid Bang

Kontroverzní nebývají na hudebních cenách jen ocenění umělci. Často jsou kritizována i jejich hudební vystoupení. Někteří zpěváci a zpěvačky si totiž ve snaze zaujmout připraví opravdu pikantní číslo. Připomeňme si třeba dvacáté předávání cen MTV a polibek Madonny s Britney Spears a Christinou Aguilerou při jejich společném vystoupení.

Velkou pozornost získala i Miley Cyrus v roce 2015, kdy na MTV Music Awards lascivně twerkovala polonahá.

Kdo by zapomněl na trapas Taylor Swift na MTV Awards v roce 2010. Toho roku byla dnes již jedna z nejoblíbenějších zpěvaček teprve v začátcích své kariéry a získala svou první vytouženou cenu za hudební videoklip. V prlběhu jejího proslovu však nečekaně vběhl na pódium rapper Kanye West a před šokovanou Taylor řekl, že Beyoncé si cenu zaslouží mnohem víc.

A nejsou to jen hudební ceny, které mají problémy s podobnými skandály. O jeden z největších poprasků se totiž v roce 2017 postaraly filmové ceny Oscar. Když šli Warren Beatty a Fay Dunaway vyhlašovat nejlepší film roku, jako vítěze označili snímek La La Land. Později se však ukázalo, že šlo o omyl a že se nejlepším filmem stal Moonlight. Chybu v tomto případě však neudělali předávající, ale pořadatelé, kteří jim dali omylem do ruky obálku již vyhlášené kategorie. A kdo by neznal poprask Willa Smitha, který přímo na pódiu vrazil facku moderátorovi? O tomto skandálku se mluví neustále a tak ho jistě netřeba víc představovat. 🙂

Články, které by tě mohly zajímat