Právě vysíláme

Slavní Češi ve světě: Kdo nás proslavil a kdo naopak ztrapnil?

23. dubna 2023 9:00
Slavní Češi ve světě: Kdo nás proslavil a kdo naopak ztrapnil?

Jsme sice malou zemí ve středu Evropy, ale i my jsme dosáhli hvězdné slávy ve světě. Kteří Češi se proslavili ve světě? Kdo získal obdiv díky svému talentu a kdo nám naopak způsobil trapas?

Karolína Kurková

Krásné Češky měly ve světovém modelingu vždycky úspěch a legendární Karolína Kurková je toho důkazem. Bývalá modelka a dnes již několikanásobná modelka se narodila v Děčíně a v patnácti letech jí objevil modelingová agent. Blondýnka s ojedinělým vzhledem odcestovala do Milána a v roce 1999 se dostala na obálku prestižního magazínu Vogue. Ještě před dvacítkou se přestěhovala do New Yorku a začala předvádět pro nejluxusnější značky světa. Karolína Kurková byla v jedno období nejlépe placenou modelkou světa. Její jméno znal celý módní průmysl a Kurková se dostala mezi áčkové celebrity. Velmi se proslavila i coby andílek Victoria’s Secret.

Karel Roden

Abychom byli zcela upřímní, pokud se průměrného Američana zeptáte na Karla Rodena, zcela jistě nebude vědět, o kom je řeč. Karel Roden je ovšem frajer a jako opravdu jeden z mála českých herců si zahrál v několika hollywoodských filmech. A nutno podotknout, že se nejednalo jen o komparz. Roden se objevil ve filmech Blade 2, Neprůstřelný mnich, Hellboy nebo Prázdniny pana Beana. Zahrál si i s legendárním Robertem De Nirem, který si ho do filmu sám vybral.

Miloš Forman

Nejlepšího českého režiséra snad nikomu nemusíme představovat. Zesnulý filmař natočil legendární filmy, je držitelem Oscarů a pracoval s těmi největšími hvězdami. Jeho osobnost je tou, na kterou můžeme být právem hrdi a filmy Miloše Formana jsou klasiky, na které se nikdy nezapomene. Kdo by ostatně nikdy neviděl nebo alespoň neslyšel o Přeletu nad kukaččím hnízdem, Amadeovi, Muži na měsíci nebo o snímku Goyovy přízraky.

Yemi A.D.

Yemi je talentovaný tanečník a choreograf, který se vydal za hranice a tančil po boku takových hvězd jako například Justin Bieber. Je to navíc i budoucí astronaut, protože do posádky soukromé mise dearMoon si ho zvolil japonský miliardář Maezawa.

Petra Němcová

I Petře Němcové se podařilo prorazit ve Spojených státech. Modelka pózovala pro známé časopisy jako Sports Illustrated a fotila s významnými fotografy. Během života zastihla Petru velká tragédie. Během tsunami v Thajsku zemřel její snoubenec a modelka jen zázrakem přežila. Petra o svém traumatu napsala knihu a začala se věnovat dobročinné činnosti. Proslavila se i svým výběrem partnerů. Modelka totiž mířila do vyšších řad, chodila se zpěvákem Jamesem Bluntem a údajně prožila románek se Seanem Pennem.

Čechů, kteří uspěli v zahraničí díky své píli a talentu, je samozřejmě daleko víc. Právem můžeme být hrdi na taková jména jako hokejista Jaromír Jágr, výtvarník Theodor Pištěk, umělec Alfons Mucha, modelka Eva Herzigová, tenistka Martina Navrátilová, tenistka Petra Kvitová, spisovatel Milan Kundera, operní pěvec Adam Plachetka, snowboardistka Ester Ledecká a další.

Trapasy

Taneček Čecha v X Facotru

Mladý Čech jménem Martin Beck si v roce 2016 způsobil tak trochu trapas v americké verzi X Factor. Zpěvák, který ovšem nemá srdce v hrdle a neumí zpívat, vystoupil před porotu v čele s obávaným Simonem Cowellem a Nicole Scherzinger. Předvedl pak vlastní složenou píseň a naprosto šílené taneční kreace. Jeho vystoupení se posléze stalo virální a k naší smůle, Martin i před porotou nezapomněl zmínit, že pochází z České republiky.

Václav Klaus a „krádež“ pera

Před deseti lety Česká televize odvysílala záběry, na kterých si tehdejší český prezident Václav Klaus přivlastnil protokolární pero a strčil si ho do kapsy. Video obletělo celý svět a z českého prezidenta si dělali legraci i moderátoři amerických talk show. Český prezident, který si v Latinské Americe přivlastňuje pero, zaujal i všechny velké světové debíny. Například The Guardian do titulku tehdy napsal, že „Václav Klaus byl chycen, když ukradl pero na cestě v Chile“.

Články, které by tě mohly zajímat