Právě vysíláme

The Rolling Stones vydali po 18 letech album. Co jste o kapele možná netušili?

26. října 2023 22:41
The Rolling Stones vydali po 18 letech album. Co jste o kapele možná netušili?

Legendární The Rolling Stones vydali 20. října album s autorskými písněmi po dlouhých 18 letech. Deska The Hackney Diamonds sklízí nadšené ohlasy diváků i kritiků. Co jste o slavné kapele možná doposud nevěděli?

The Rolling Stones je britská rocková skupina založená roku 1962 v Londýně. Původní sestavu tvořili: kapelník Brian Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Charlie Watts a Ian Stewart. Svá nejlepší léta zažila kapela v 60. letech, kdy se jí naprosto podařilo ovládnout hudební trh Spojených států. V době své nejlepší slávy byla kapela označena jako “nejlepší rock and mollová skupina na světě. O této partičce už bylo během let řečeno mnoho. Existuje však několik zajímavostí, které jste možná o The Rolling Stones netušili. Tady jsou: 

  • Začátkem padesátých let byli Keith Richards a Mick Jagger kamarádi a spolužáci ze základní školy. Pak se jejich cesty rozdělily, Richards chodil na střední školu uměleckého zaměření, Jagger dal přednost ekonomické škole. Po letech se zase náhodou potkali ve vlaku. 
  • Kapela odehrála svůj první koncert 12. července 1962 v legendárním klubu Marquee, říkali si tehdy The Rollin’ Stones. 
  • Producent Oldham změnil název skupiny na z “The Rollin’ Stones” na “The Rolling Stones” a změnil výslovnost příjmení Keitha Richardse na Richard, protože to „vypadalo více popově”. 

  • Drogy málem přivedly členy kapely do vězení, Jagger s Richardsem byli v roce 1967 za držení kokainu a marihuany odzouzeni k vězení, ale nakonec byl Richardsovi trest zrušen a Jagger odešel od soudu s podmínkou.
  • Mnohými hudebními kritiky i posluchači je Mick Jagger považován za nejlepšího rockového frontmana všech dob. Spolu s Keithem Richardsem napsali přes 400 písní.
  • The Rolling Stones vystoupili v České republice šestkrát: v Praze 18. srpna 1990 a 5. srpna 1995 na strahovském stadionu, 22. 8. 1998 ve Sportovní hale ČSTV, 27. července 2003 na Letenské pláni, dále v rámci turné A Bigger Bang Tour 22. července 2007 v Brně a v Praze 4. července 2018 na letišti v Letňanech.

Credit line: Profimedia

  • Pří výběru loga kapely byl Jagger ovlivněný vzhledem indické bohyně Kali s vypláznutým jazykem a chtěl, aby logo neslo indický motiv. Student umění, který logo vytvořil, ale s indickým motivem nesouhlasil. Proti vypláznutému jazyku však nic nenamítal. 
  • Keith Richards bojuje v osmdesáti letech s artritidou, což je nemoc imunitního systému, která postihuje klouby (především v kolenou, zápěstí a prstech).
  • Brian Jones měl své první dítě v pouhých 17 letech.
  • Píseň Wilde Horses časopis Rolling Stone zařadil na 334. místo v seznamu 500 nejlepších písní všech dob.

Články, které by tě mohly zajímat