Právě vysíláme

Tlačenice i terorismus: Jaké tragédie se odehrály na hudebních koncertech?

20. února 2024 20:13
Tlačenice i terorismus: Jaké tragédie se odehrály na hudebních koncertech?

Hudební koncert by měl být šťastným místem plným hudby a potkávání fanoušků. V minulosti se ovšem stalo několik tragédií, které hudební akci proměnily v krvavé místo.

Pro umělce i fanoušky je jistě velmi bolestné připomínat některé tragédie na koncertech. Několik událostí ovšem ukázalo na nutnost bezpečnostních opatření při hudebních akcích. Jaké největší tragédie se odehrály při hudebních koncertech?

1. Teroristický útok na koncertě zpěvačky Ariany Grande: Útok se stal 22. května 2017 v Manchesteru. Během vystoupení na stadionu Manchester Arena došlo k sebevražednému bombovému útoku, který si vyžádal 22 obětí a mnoho zraněných. Terorista odpálil výbušninu přímo v hale, kde se koncert konal. Brutální útok byl  připisován extremistům z radikálního islamistického hnutí. Celý incident vedl k výraznému zdůraznění bezpečnosti na hudebních akcích po celém světě. Koncertní místa a pořadatelé začali zpřísňovat bezpečnostní opatření, včetně pečlivějších kontrol.

2. Tragédie na festivalu Travise Scotta: Na festivalu Astoworld v Houstonu se odehrála tak velká tlačenice, že hned několik lidí přišlo v davu o život. Mezi obětmi bylo i malé dítě. Během koncertu slavného rappera došlo k panice a dav se začal stahovat vpřed. Organizátoři koncertu i samotný Travis Scott byli po tragédii hojně kritizováni za velmi špatné zajištění bezpečnosti.

Festival Astoworld

3. Požár v klubu The Station Nightclub:  V roce 20023 požár v klubu The Station ve Warwicku na Rhode Island během vystoupení rockové kapely Great White způsobil smrt 100 lidí. Mnoho dalších návštěvníků utrpělo zranění. Příčinou bylo použití pyrotechniky, která způsobila rychlý rozsah ohně.
4. Tlačenice na Love Parade v Duisburgu: Na hudebním festivalu Love Parade v německém Duisburgu došlo v roce 2010 k masové panice a následné tlačenici, která měla za následek smrt 21 lidí. Příčinou bylo špatné plánování a špatná logistika, která vedla k přetížení vstupních bran.
5. Teroristický útok v Bataclanu v Paříži: Teroristické útoky během koncertu rockové kapely Eagles of Death Metal v pařížském koncertním sále Bataclan si vyžádaly životy více než 80 lidí. Tato událost byla součástí série útoků v Paříži, která měla na svědomí teroristická organizace ISIS.

Pařížský klub Bataclan

Články, které by tě mohly zajímat