Právě vysíláme

Umělci, co nesnáší ceny Grammy: Kdo si myslí, že akademie je zkorumpovaná?

26. května 2023 11:08
Umělci, co nesnáší ceny Grammy: Kdo si myslí, že akademie je zkorumpovaná?

Jsou neprestižnější americké hudební ceny Grammy zkorumpované? Řada umělců se domnívá, že ano. Ačkoliv tyto ceny jsou často poslední metou těch největších hudebních hvězd, najdou se i ti, co namohou Grammy přijít na jméno!

Ačkoliv jsou Grammy vždy obrovská hudební událost a řada umělců po vzácné sošce touží, jsou i celebrity, které se domnívají, že porota je zkorumpovaná a prosazuje jen své oblíbence, především bílé pleti. Akademii už v minulosti kritizovali například 50 CentSnoop DoggDrakeJay-Z či Kanye West, jenž dokonce sošku Grammy pomočil.

O zkorumpovanosti poroty promluvil nejvíce nahlas slavný víkend před dvěma lety. V tu dobu měl za sebou velmi úspěšný projekt After Hours a vedl na streamovacích platformách. V cenách Grammy však nezískal ani jednu nominaci.

I Justin Bieber se ukázal jako kritik těchto velkých hudebních cen. Zpěvák jeden rok získal nominace ve třech popových kategoriích. Rozhodně se mu ovšem nelíbilo, v jakém žánru. „Již během dospívání jsem obdivoval r’n’b hudbu a chtěl jsem vytvořit projekt, který by ztělesňoval tento zvuk. Je pro mě zvláštní, že nebyl zařazen do této kategorie,“ napsal na Instagram rozčíleně. Jeho hudba byla totiž zařazena do kategorie pop.

Ostrou reakci na Grammy vypustila z úst i Halsey. Dle ní jsou ceny ovlivněny kamarádíčkováním a úplatky. „Myslím, že bychom měli přestat být každý rok šokováni rozporem mezi vlivnou hudbou a těmito cenami. To, co byla kdysi nejvyšší forma uznání, už dneska není důležité. Často jde o soukromá představení, kamarádíčkování, kampaně a nepřiznané úplatky,“ uvedla Halsey a její slova potvrdil i Drake.

 

 

Ačkoliv všichni výše jmenovaní obdrželi nominaci, ale sošku nezískali. Jsou i ti, kteří od Grammy nedostali ani obyčejnou pozvánku. Mezi ty patří například rapper Lil Wayne, který se domnívá, že akademii se prostě nezamlouvá jeho hudba.

Grammy Award má svůj původ v 50. letech 20. století. Tvůrci se rozhodli vytvořit ceny, které se budou oceňovat v jednotlivých odvětvích: Oscar a Emmy (filmy) a Grammy (hudba). Po vytvoření ceny se přemýšlelo nad tím, jak cenu nazvat. Nakonec se rozhodlo pro použití jména tvůrce gramofonů Emile Berlinera. První cena byla předána 4. května 1959. Nejvíce získaných cen v historii získala zpěvačka Beyoncé.

Články, které by tě mohly zajímat