Právě vysíláme

Vadné kondomy i špatné restaurace: Celebrity, které dojely na vlastní podnikání

24. května 2023 14:03
Vadné kondomy i špatné restaurace: Celebrity, které dojely na vlastní podnikání

Svět byznysu dokáže být hodně tvrdý a rozhodně není pro každého. Ani vysoký vstupní kapitál vám navíc nezajistí úspěch. Své o tom ví i bohaté celebrity.

Řada celebrit se rozhodla pro vlastní podnikání v tom nejrůznějším oboru. Pro svět v byznysu musí mít ovšem každý podnikatel specifické předpoklady a rozhodně to není nic snadného. Vysoká finanční gramotnost, ostré lokty nebo zvládnutí konkurence je jen polovina věci, které by měl správný byznysman zvládnout.

Do podnikání mimo svůj obor se hrne i několik celebrit z řad herců, zpěváků nebo sportovců. Ne vždy ovšem jejich podnikání dopadne úspěchem a slavní si naopak zadělají i na velké finanční problémy. Komu zkrachoval byznys?

Natalie Portman

Natalie je velmi úspěšnou herečkou, která má i výborné vzdělání a studovala prestižní soukromou univerzitu. Kromě herectví se před několika lety rozhodla proniknout do světa módního průmyslu a přijít na trh s novinkou. Jelikož je Portman velkou zastánkyní veganského životního stylu, rozhodla se uvést na trh novou řadu veganské obuvi. Kolekce ovšem nesklidila žádný úspěch a mezi lidmi o ní nebyl zájem. Boty byly rovněž celkem drahé a pohybovaly se okolo ceny 3-4 tisíce korun. Ještě téhož roku značka propadla a Natalie se o nic podobného v budoucnu nepokusila.

 

50 Cent

Slavný rapper se v roce 2008 pokoušel proniknout do nezvyklého byznysu. 50 Cent chtěl uvést na trh vlastní řadu prezervativů pod názvem Magic Stick a zároveň chtěl mezi mladí lidi vnést osvětu o důležitosti chráněného sexu. Světlo světa ovšem kondomy nakonec nikdy nespatřily. Vložené peníze totiž přišly vniveč kvůli špatnému chemickému složení prezervativů.

Britney Spears

Celebrity se často pouští do otevírání vlastních restaurací, aniž by měly povědomí o gastronomii. I Britney Spears se rozhodla kromě zpívání k otevření vlastní restaurace a v roce 2002 slavnostně otevřela podnik pod názvem Nyla. Po pouhých pěti měsících ovšem zpěvačka čelila velkým potížím. Restaurace nepodávala kvalitní jídlo a v jejím jídelním menu se nacházely i nesmyslné názvy. Podnik navíc porušoval i několik hygienických opatření a zkáza byla v nedohlednu. Britney byla spoluvlastníkem restaurace, a nakonec ze smlouvy o podílu odstoupila. Původní manažer podniku pak čelil velkým finančním problémům a upadl do exekuce.

 

Pharrel Williams

Úspěšný zpěvák a hudební producent vydal v roce 2012 vlastní značku alkoholového likéru pod názvem Q Qream. Spolu se svým marketingovým partnerem uzavřel smlouvu, kterou ale po třech letech chtěl rozvázat. Alkohol se velmi špatně prodával a Williams to dával za vinu právě propagaci. Zpěvák totiž žádal, aby se jeho likér prezentoval jako špičkový alkohol podávaný při výjimečných příležitostech. Ve skutečnosti byla ovšem značka propagována jako klasický drink na běžnou párty. V roce 2013 se Williams se svým partnerem soudil o pět milionů dolarů. Zpráva o výsledku soudu nikdy nebyla zveřejněna.

Články, které by tě mohly zajímat