Právě vysíláme

Znáte hudební podvod jménem Milli Vanilli? Dvojice ovládla hitparády, ve skutečnosti však nikdy nezpívala

15. září 2023 15:30
Znáte hudební podvod jménem Milli Vanilli? Dvojice ovládla hitparády, ve skutečnosti však nikdy nezpívala

Už jste slyšeli o velkém hudební podvodu jménem Malli Vanilli? Pokud ne, dnes vám ho představíme! Jedná se totiž o velký úspěch jedné dvojice, který se rychle zhroutil jak domeček z karet.

Rok 1990, předávání cen Grammy. Cenu za objev roku si za velkého jásotu přebírá hudební duo Milli Vanilli. Jejich debutový singl pod názvem Girl You Know It’s True, sklízí obrovský úspěch. Již brzy se ovšem velký úspěch promění ve velký pád a obrovský trapas.

Duo Milli Vanilli ve složení Roberta Pilautuse z Mnichova a Fabrica Morvana z Francie toužilo po slávě a doufalo ve hvězdný život. Ten sice přišel, ovšem trval jen velmi krátkou dobu. Robert a Fabrico byli nadějní mladí kluci, kteří uměli výborně tancovat, dobře vypadali a měli charisma. Jediný problém? Neuměli zpívat! Přesto v nich manažer jménem Frank Farian viděl velký potencionál a možnost velkého výdělku. S dvojicí proto podepsal smlouvu a pozval do nahrávacího studia, ve zpěvu se ovšem mladíci opravdu neosvědčili. I tak ale Frank přišel s jasně předem připraveným plánem.

Singl Girl You Know It’s True zabodoval v hitparádách, ve skutečnosti ho ovšem Robert ani Fabrico nikdy nenazpívali. Dvojice se stala pouze „propagačními materiály“. Mladíci vystupovali na pódiu, jsou na obalu alba, vystupují v televizi, otevírají pusu na playback a tváří se jako pěvecké hvězdy. V písních na albu ovšem nezazní ani jeden jejich tón.

 

Vystoupení na akci MTV v roce 1989 ovšem zapříčiní velký pád dua bez pěveckého talentu. Během jedné z písní dojde k technickým problémům a playback vypadává. A ačkoliv si nadšení fanoušci ničeho zásadního nevšímají, hudební novináři zůstávají v pozoru a je jim divné, že mladíci s Evropy mají při rozhovorech přízvuk, který ale během zpívání zmizí. Spekulace potvrzuje jeden ze zpěváků, který album kluků skutečně nazpíval. Dvojici označuje veřejně za podvodníky a čeká, jaká přijde reakce. Později přiznání odvolává, údajně za úplatek 155 tisíc dolarů.

Dvojice dál sklízí velký úspěch na poli komerční scény, ovšem se svým manažerem si přestává rozumět. Robert a Fabrico touží skutečně zpívat, ovšem jejich manažer jim do nedovoluje. Po velké hádce sám Frank světu prozrazuje, že šlo o podvod. Robert a Fabrico vše přiznávají a vinu hážou na manažera, který je nikdy zpívat nenechal.

 

Kariéra dvou mladíků šla ke dnu a fanoušci byli rázem ta tam. O dva roky později se uskupení pokusilo o comeback, který však nevyšel. Nahrávka se skutečnými hlasy neměla prakticky žádný úspěch a mladíci se ztratili v zapomnění. Robert kvůli následkům zkažené kariéry upadl do depresí, drog a alkoholu, v roce 1997 byl po předávkování nalezen mrtvý v hotelovém pokoji. Osud Fabrica byl přeci jen trochu milosrdnější. Ačkoliv se muž už nikdy nestal slavný, zůstal v hudebním průmyslu a pracoval jako textař.

Články, které by tě mohly zajímat