Právě vysíláme

Znáte příběh ragbistů, kteří aby přežili, museli jíst své kamarády? Film podle skutečné události uvede Netflix

27. srpna 2023 19:32
Znáte příběh ragbistů, kteří aby přežili, museli jíst své kamarády? Film podle skutečné události uvede Netflix

Co je všechno člověk ochoten udělat pro přežití? To dokazuje známý případ týmu ragbistů, který se v letadle zřítil v zasněžených Andách. Dle této skutečné tragické události natočil Netflix film. 

Roku 1972 se zřítilo dvoumotorové nedalo s ragbyovým týmem Old Christians Club. Na palubě byla i rodina a přátelé sportovců. Letadlo se zřítilo v mrazivých Andách. Katastrofu ze 45 lidí na palubě přežilo 27 z nich. Po dlouhých více než 70 dnech pobytu v extrémních podmínkách velehor se ale záchrany dočkalo jen 16 trosečníků.

Letadlo se dispečerům ztratilo a okamžitě začalo pátrání, kvůli bílé barvě bylo ovšem letadlo ve sněhu velmi špatně viditelné. Část navíc zasypal sníh. Skupina si postavila improvizované přístřeší, poslouchala rádio, avšak s okolním světem se sami spojit přeživší nemohli.  Z rozhlasu se skupina dozvěděla, že záchranáři předpokládali, že jsou všichni mrtví a přestali po troskách letadla pátrat.

Na palubě se z potravin nacházelo jen pár lahví vína a tabulek čokolády, druhý den po pádu zemřelo pár dalších lidí, včetně pilota, na následky zranění. Několik lidí se po pádu vydalo na průzkumnou výpravu, ne všichni se ovšem dokázali vrátit zpátky. Přeživší strávili na místě deset dní a začala na ně dopadat obrovská zoufalost. Jeden ze sportovců, Nando Parrado, jako první nakousl myšlenku toho, že aby přežili, budou muset začít jíst maso zemřelých.

 

Skupina nejdříve nechtěla o ničem takovém vůbec slyšet, posádka byla ostatně plná věřících katolíků. Parrado ovšem řekl, že by přeživší měli “jíst piloty za to, že je do takové situace dostali”. Přeživší se nakonec přeci jenom ke kanibalství rozhodli a začali jíst syrové maso mrtvých. Jen to jim totiž dokázalo zajistit větší šanci na přežití. “Někdo nakonec popadl kus skla, otřel sníh z jednoho těla a začal řezat. Dívat se, jak řeže do kamaráda, byl horor, zrovna tak poslouchat tiché zvuky, jak sklo prořízlo kůži a zajelo do svalu pod ní. Když jsem dostal do ruky kus masa, zvedl se mi žaludek. Předtím jsme maso nejdřív vždycky sušili na slunci a teprve potom jsme ho jedli, což oslabovalo jeho chuť a činilo ho poživatelnější, ale kus, který mi Fito dal nyní, byl měkký a tučný a krvavý a obsahoval kousky vlhké chrupavky,“ vzpomínal na hrůzný zážitek jeden z přeživších ve své autobiografii. 

To však nebylo všechno. Šestnáctý den přišla lavina, která usmrtila dalších osm lidí. Ačkoliv se zdála situace velmi zoufalá, sportovci dál chtěli bojovat a další tři z nich se ještě rozhodli vyrazit na záchrannou výpravu. Po desetidenním putování, při kterém trojice několikrát téměř umrzla, však vytrvalci objevili cestu do údolí. 21. prosinec 1972 sportovci narazili na záchranu v podobě pastevce, který zalarmoval úřady. Přeživší byli po dlouhých 72 dnech v extrémních podmínkách zachráněni. 

Neuvěřitelný příběh o přežití byl několikrát zfilmován a převeden do knižních podob. Nyní tento námět zpracoval i Netflix. Režisérem je J. A. Bayona, tvůrce například Jurského světa 2. Svou roli posádky ztvárnili herci z Argentiny a Uruguaye. 

Články, které by tě mohly zajímat