Právě vysíláme

ABBA se dala znovu dohromady! Skupina chystá nové album i koncert

2. září 2021 20:21
ABBA se dala znovu dohromady! Skupina chystá nové album i koncert

Švédská popová skupina ABBA se bezmála 40 let po rozpadu dala opět dohromady a vydává nové album. Hudebníci to dnes oznámili v online přenosu, podle kterého příští rok v Londýně chystají i digitální koncert.

„Nahráli jsme nové album,“ uvedli 76letý Björn Ulvaeus a 74letý Benny Andersson, představitelé mužské poloviny legendární čtveřice.

Album s názvem Voyage podle agentury AP vyjde v pátek 5. listopadu 2021, v květnu příštího roku bude následovat série koncertů, na kterých však členové kapely vystoupí pouze virtuálně jako hologramy.

„Na jaře 1982 jsme si dali pauzu a teď jsme se rozhodli, že je na čase ji ukončit,“ uvedla ABBA v prohlášení. „Říká se, že čekat víc než 40 let mezi deskami je neuváženost, takže jsme nahráli pokračování k The Visitors,“ dodala skupina.

Právě album The Visitors z roku 1981 bylo dosud posledním z repertoáru švédské čtveřice. Skupinu založili počátkem 70. let Ulvaeus a Andersson se svými tehdejšími partnerkami Agnethou Fältskog a Anni–Fridou Lyngstad. Během následujícího desetiletí se z ní stal fenomén, který pravidelně bodoval v hudebních žebříčcích řady zemí. ABBA po celém světě prodala stovky milionů alb a singlů, čímž se zařadila mezi nejprodávanější umělce vůbec.

Trocha historie

Skupina vznikla v roce 1971 ve Stockholmu, její název vznikl složením prvních písmen z křestních jmen všech čtyř protagonistů – Agnethy Fältskog, Björna Ulvaeuse, Bennyho Anderssona a Anni–Frid Lyngstad. Na mezinárodní scéně prorazila po vítězství v soutěži Eurovize v roce 1974 v anglickém Brightonu se skladbou Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže. Kapela zanikla v roce 1983, její konec konec předznamenaly hádky, rozvody i neshody kvůli tvorbě a penězům.

ABBA, která ve své době vydělávala víc než švédský koncern Volvo, prodala po celém světě přes 380 milionů alb a singlů, kapela tak patří k nejprodávanějším umělcům historie. Skupina vydala osm řadových alb, která staví na chytlavých melodiích a tanečním rytmu. Mezi její největší hity patří Dancing Queen, Mamma Mia!, Knowing Me, Knowing You, The Winner Takes It All, S. O. S., Take A Chance On Me, Gimme! Gimme! Gimme!, Voulez–Vous nebo Thank You For The Music.

Kult skupiny ABBA stále žije, a to díky řadě různých více či méně úspěšných projektů. K renesanci fenoménu ABBA přispěly kapely Erasure či A–Teens, které vydaly coververze známých hitů. Melodií využily filmy Muriel se vdává nebo Priscilla, královna pouště. Píseň Dancing Queen hráli na turné i U2, úryvek jedné skladby použila na desce také Madonna. V roce 1999 měl v Londýně premiéru divadelní muzikál Mamma Mia!, který se stal diváckým hitem. Při švédské premiéře v roce 2005 se dokonce na veřejnosti sešla ABBA po dvou dekádách v kompletním složení. V neméně úspěšné filmové adaptaci muzikálu z roku 2008 si zahráli Pierce Brosnan nebo a Meryl Streep. Pokračování z roku 2018 už ale tak úspěšné nebylo.

Členové skupiny ABBA:

Agnetha Fältskog (71) – Půvabná blondýna se s Björnem Ulvaeusem, jedním ze dvou mužských členů kapely, potkala během televizní show. Vzali se v roce 1971 a narodily se jim dvě děti. Po osmi letech přišel rozvod. Fältskog vydala několik sólových alb, poslední s jednoduchým názvem A vyšlo v roce 2013. Žije spíše v ústraní, vždy se stavěla proti možnému comebacku skupiny.

Björn Ulvaeus (76) – Kytarista a zpěvák. Od 80. let nadále spolupracuje s kolegou Bennym Anderssonem. Celosvětového úspěchu dosáhli s muzikálem Mamma Mia! (1999). S Timem Ricem pak uvedli muzikál Šachy (o studené válce na pozadí mistrovství světa v šachu) a rodnému Švédsku „darovali“ muzikál Kristina z Duvemaaly.

Benny Andersson (74) – Hráč na klávesové nástroje začínal v beatové kapele The Hep Stars. V té době se také seznámil s Ulvaeusem, s nímž mu dodnes vydržely korektní vztahy. Skládá pro řadu interpretů, vlastní produkční společnost. Řídí také úspěšnou vokálně-instrumentální kapelu BAO (Benny Anderssons Orkester).

Anni–Frid Lyngstad (75) – Někdejší bruneta je norským „árijským dítětem války“. Matka po jejím narození přesídlila do Švédska, aby se vyhnula postihu za kolaboraci. Za Anderssona se Lyngstad provdala v roce 1978, posléze se ale také rozvedli. Na sólové dráze spolupracovala například s Philem Collinsem. V posledních letech žije „Frida“ ve Švýcarsku, třetím sňatkem s německým princem získala šlechtický titul.

Články, které by tě mohly zajímat