Právě vysíláme

Adonxs změnil kvůli novému klipu vizáž. Upozorňuje na poruchu, kterou trpí muži

27. listopadu 2023 9:14
Adonxs změnil kvůli novému klipu vizáž. Upozorňuje na poruchu, kterou trpí muži

Když si před lety talentovaný zpěvák Adam Pavlovčin s jedinečným hlasem vybíral umělecké jméno, volba padla na postavu z řecké mytologie, stal se z něj Adonxs. Vypadá to, že tento výběr nebyl náhodný. Nyní přichází s unikátním, filmově pojatým klipem, jehož příběh skrývá jak vysvětlení akronymu, tak i důležité a pro mnohé velmi bolestivé téma.

V novém videoklipu OVRTHNKR (Overthinker) odhaluje Adam Pavlovčin alias Adonxs zákoutí své duše, přiznává se k závislosti a chce poukázat na miliony mužů, které tíží podobný problém. Ten, o němž společnost skoro nemluví – Adonisův komplex. „Tímto problémem trpí muži všech věkových kategorií a jde o nezdravou posedlost obrazem mužského těla. Bez ohledu na to, jak velké jsou vaše svaly, nikdy to nebude dost. Tahle obsese fyzickou dokonalosti může mít za následek zneužívání steroidů, poruchy příjmu potravy, nadměrné budování svalů a také podstupování zbytečnýchkosmetických zákroků. Porucha má tendenci jedince ovládnout a podřídit si celou jeho existenci. V dnešní době je navíc tato problematika ovlivněná sociálními médií a standardy, které nám podsouvají,“ říkají odborníci z řad psychologů.

Klip OVRTHNKR je právě o tom. „Jedná se o příběh mladíka, který se jedné noci setká se svým (vnitřním) démonem a idolem zároveň. Jak dopadne? Jako každý, kdo dovolí parazitovi zvítězit,“ dodává mladý umělec.

„Herce, který v mém klipu ztvárňuje hlavní postavu, jsme dlouho a pečlivě hledali. Bylo pro nás totiž důležité, aby splňoval atributy, v nichž se vidím já sám a ve kterých se zároveň dokážu velmi utápět. Hubenější, šlachovitý typ, který pro mnohé může působit jako ideál krásy, ale pro mně není dostačující. Vidíme tedy chlapce, který není spokojen se svým fyzickým vzhledem, zejména svalovým objemem a snaží se přiblížit standardům mužské krásy, jimž je vystaven, obklopen a považuje je za jediné správné. Jenom tyto atributy ho v jeho očích udělají dostatečně atraktivním. Osobně s tímto příběhem velmi silně rezonuji a dotýká se mé vlastní zkušenosti. Nemohu říci, že bych se dokázal oprostit od těchto, někdy až nerealistických standardů mužské krásy, ale snažím se nastavit si balanc mezi zdravou motivací k cvičení a jídelníčku a stavem, kdy je to už něco toxického, co ovlivňuje mé duševní zdraví, harmonii a klid.“

Pro videoklip se vyráběla speciální protetická maska a 30kilový „body muscle suit“. Byl to jeden z klíčových elementů klipu, který však ani zdaleka nebylo lehké ustát. Pavlovčinovi po čtrnáctihodinovém natáčení způsobil několik pohmožděnin a modřin.

„Představuji v něm roli démona a zároveň idola, kterým je hlavní hrdina posedlý, adoruje ho, a který ho zároveň ničí. Když jsem si před léty vybíral umělecké jméno, vycházel jsem ze své bakalářské práce, která se na jedné úrovni koncepčně zabývala právě mým sebevědomím, vystupováním na veřejnosti a Adonisovým komplexem. Tehdy právě vznikl akronym Adonxs – který má v sobě X jako symbol neznámé, a to z toho důvodu, aby si za tu neznámou mohl kdokoliv cokoliv představit a tak najít svého Adonise, svou vnitřní sílu a sebevědomí v jakékoliv činnosti nebo odvětví. Adonxs se pro mě stává realitou na podiu a v tvorbě, kde jsem odvážný, sebevědomý a laskavý k svému zevnějšku, i když dennodenně bojuji s myšlenkou méněcennosti kvůli své postavě,“ říká Adam.

„Když jsme s režisérem Jiřím Horenským přemýšleli o konceptu videoklipu rozhodl jsem se vytáhnout něco ze sebe. Příběh, který ukazujeme je žánrový, lehce stylizovaný a odehrává se ve světě s vlastními pravidly. Mám obrovskou radost i z toho, že tentokrát se mi povedlo přitáhnout do mého kreativního týmu i velká jména z branže. Například barvením klipu se zabýval člověk, který pracoval nad videoklipy Harry Stylese, Sama Smithe, Dua Lipy nebo Rosalíe,“ dodává zpěvák s tím, že se mu s jeho týmem a slovenskou produkcí Re:Set, povedlo vytvořit  minimalistický narativní snímek, který se odkazuje ke kinematografii přelomu 80. a 90. let a má lehce hororové aspekty.

OVRTHNKR je poslední skladbou na albu Age Of Adonxs, k níž vyjde videoklip. Cílem není to, aby se singl stal hitem, drtil hudební žebříčky a strefoval se do vkusu většiny. OVRTHNKR je trochu outsider. Je temnější, nejkompromisnější a žánrově se vymyká. Záměrem tedy není přepisovat pravidla mainstreamu. Tentokrát je pro Adonxse důležitější příběh, který chce vyprávět. Téma, kterému se chce věnovat a emoce, jež chce vzbuzovat.

Články, které by tě mohly zajímat