Právě vysíláme

Ani odvolání nepomohlo. Chlapec z obálky Nevermind definitivně prohrál soud s Nirvanou

6. září 2022 8:10
Ani odvolání nepomohlo. Chlapec z obálky Nevermind definitivně prohrál soud s Nirvanou

Soud v kalifornském Los Angeles v pátek zamítl žalobu muže, který se coby čtyřměsíční mimino objevil na obálce alba Nevermind kapely Nirvana. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Stěžovatel Spencer Elden tvrdil, že ho tvůrci alba sexuálně využili.

Soudce Fernando Olguin uvedl, že Elden s žalobou čekal příliš dlouho vzhledem k tomu, že o tom, že nahý chlapeček plavoucí za dolarovou bankovkou na háčku je on, věděl více než deset let. Elden požadoval odškodné nejméně 150.000 dolarů (3,7 milionu Kč) od každého, kdo se na produkci alba podílel, od samotných hudebníků přes fotografa po nahrávací a distribuční společnosti.

V roce 2013 udělal rozhovor o fotografii s tehdy 12letým Eldenem časopis Rolling Stone. Elden v něm řekl, že „na ní asi vydělá nějaké peníze“. O tři roky později se nechal vyfotit pod vodou, ovšem oblečený do šortek a s nápisem Nevermind vytetovaným na hrudníku. V žalobě, kterou podal loni v srpnu, nicméně tvrdil, že kvůli fotografii zažívá nepohodu, ztratil schopnost učit se a dlouhodobě nedokáže prožívat radost ze života.

Agentura Reuters uvedla, že Eldenův právník dnes na žádost o komentář rozsudku nereagoval. „Máme radost, že tento neopodstatněný případ rychle dospěl do konce,“ řekl advokát obžalovaných Bert Deixler. Na albu Nevermind je například skladba Smells Like Teen Spirit. Prodalo se ho více než 30 milionů kopií.

Eldenovi rodiče za snímek dostali jednorázovou platbu 200 dolarů a nikdy nepodepsali žádnou smlouvu na její využití. Elden řekl, že v minulosti se opakovaně a v přátelském duchu obracel na členy kapely, nikdy se mu však nedostalo odpovědi.

Články, které by tě mohly zajímat