Právě vysíláme

Bahno uvěznilo tisíce lidí na festivalu Burning Man, domů odjeli až po třech dnech

5. září 2023 13:17
Bahno uvěznilo tisíce lidí na festivalu Burning Man, domů odjeli až po třech dnech

Až 72 tisíc lidí, kteří uvázli na festivalu alternativní kultury Burning Man („hořící muž“) ve Spojených státech, po třech dnech začalo odjíždět z místa dění. Účastníkům akce dosud v odjezdu bránilo hluboké bahno, které v části nevadské pouště vzniklo poté, co od pátku spadlo až 3,8 centimetru srážek.

Prašná cesta vedoucí k hlavní silnici už ale vyschla natolik, že pořadatelé povolili odjezdy. Kolona stovek aut teď pozvolna míří zpět do civilizace, uvedla dnes stanice CNN a zveřejnila záběry pořízené dronem. Nálada v místě je smíšená, píší americká média. Někteří si užívají prodloužený víkend a baví se, jiní jsou frustrovaní a dožadují se vrácení peněz za vstupenky, které vyšly na stovky dolarů.

Odlehlou oblast na severozápadě Nevady zasáhl objem srážek, který tam běžně spadne za tři měsíce, píše web stanice CNN. Organizátoři zrušili nebo odsunuli většinu akcí, včetně závěrečného pálení ohromné postavy člověka a ohňostroje, a lidem nařídili, aby zůstali na místě a šetřili vodou, jídlem a palivem. Zprávy z pátku hovořily o úmrtí asi 40letého muže na festivalu, organizátoři však v neděli (dnes ráno SELČ) bez dalších podrobností uvedli, že mužova smrt nesouvisela s počasím.

Festival se už tradičně konal v provizorním pouštním městě Black Rock City vybudovaném jen pro tento účel, odkud vede k nejbližší hlavní silnici osmikilometrová prašná cesta, píše agentura Reuters. Některým účastníkům se skrz hluboké bahno podařilo odjet v terénních vozech nebo odejít po svých, většina se však připravuje na odjezd až dnes.

Foto: Profimedia

„Po té procházce mám teď docela silné svaly na nohou,“ řekl CNN Diplo, DJ, který na festivalu účinkoval a z místa šel několik kilometrů pěšky v botách, které kvůli nabalenému bahnu „vážily několik kilogramů“.

„Když jste dotlačení do extrémních situací, začne vznikat ta největší zábava,“ řekl Reuters Brian Fraoli, pětačtyřicetiletý bankéř z New Yorku, který je na festivalu Burning Man už veteránem. Podle Hannah Burhorn bahno a déšť „neomezily lidskou kreativitu“ a na festivalu začaly vznikat sochy z bahna, ve kterém se děti klouzají.

Mnozí však podle CNN poznamenávají, že se musejí vrátit do práce a ke každodenním povinnostem, které mají doma. „Někteří kvůli tomu nestíhají zpáteční lety,“ poznamenal Andrew Hyde, další z uvázlých účastníků.

„Na takové situace jsme se připravovali a naplno pracujeme na tom, abychom ‚Exodus‘ umožnili co nejdříve,“ uvedli organizátoři Burning Man, kteří pomocí terénních vozů na místo vozí léky a naopak odvážejí lidi se zdravotními potížemi.

Festival Burning Man se v USA koná od roku 1986. Dvojice mužů na pláži v San Francisku tehdy zapálila asi 2,4 metru vysokou dřevěnou sochu muže před malým obecenstvem. Nyní se festival každoročně koná v odlehlém místě v Nevadě za účasti desítek tisíc lidí. Náplní je společné soužití v excentrickém, uměleckém prostředí, které se snaží být protiváhou kapitalistického způsobu žití. Jednou ze zásad festivalu je, že umělé město z pouště po jeho skončení zmizí a nezanechá po sobě žádné stopy ani odpad, píše server USA Today.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat