Právě vysíláme

Céline Dion ruší evropské turné. S vážnou nemocí nemůže vystupovat

28. května 2023 11:34
Céline Dion ruší evropské turné. S vážnou nemocí nemůže vystupovat

Kanadská zpěvačka Céline Dion zrušila evropskou část svého turné, a to kvůli vzácné neurologické nemoci, kterou trpí. Kanadská hvězda se na pódiu objevila naposledy v březnu 2020.

O své nemoci, kterou provází ztuhlost svalů a křeče, poprvé veřejně promluvila loni v prosinci. Tehdy evropské koncerty odložila, teď zbývajících 42 vystoupení definitivně zrušila, informovala agentura AFP. V Praze měla Dion vystupovat ve středu 6. března 2024.

„Je mi líto, že vás všechny opět zklamu,“ uvedla zpěvačka v prohlášení na sociálních sítích. „Opravdu tvrdě pracuji na tom, abych získala zpět své síly, ale koncertování může být velmi obtížné, i když jste stoprocentní. Není vůči vám fér, abychom koncerty stále odkládali, a i když mi to láme srdce, bude nejlepší, když teď všechno zrušíme, dokud nebudu opravdu připravena vrátit se na pódia,“ dodala zpěvačka.

Pětapadesátiletá Dion odzpívala americkou část turné Courage World Tour, které pak přerušila pandemie Covidu – 19. Když bylo opět možné vystupovat, Dion už to zdravotní stav nedovolil.

Zpěvačka trpí vzácnou autoimunitní chorobou nazývanou syndrom ztuhlého člověka (Stiff-person syndrom). Lidé s tímto onemocněním nejprve zaznamenají ztuhnutí břišních svalů, postupně se přidává i tuhnutí nohou a paží, nemoc provázejí bolestivé křeče. Pacientovi to znemožňuje pohyb a brání mu v náročnější fyzické činnosti. Příčiny této nemoci, která je velmi vzácná, nejsou jasné. Trpí jí asi jeden člověk z milionu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat