Právě vysíláme

Ceny Anděl ovládla Lenka Dusilová. Farna neudržela slzy při dojemné vzpomínce na zesnulého Davida Stypku

30. května 2021 9:10
Ceny Anděl ovládla Lenka Dusilová. Farna neudržela slzy při dojemné vzpomínce na zesnulého Davida Stypku

Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách České hudební akademie Anděl. Jubilejní 30. ročník se kvůli protipandemickým opatřením nemohl odehrát za přítomnosti diváků. Došlo i na slzy a to během vystoupení, které bylo věnované zesnulém Davidovi Stypkovi.

V roli moderátorky se představila zpěvačka Ewa Farna, která přenos uváděla v extravagantním účesu z copánků, vynesla rudou sukni ohromných rozměrů s bílou halenkou, a vypadala jako maková panenka.

Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil pouze za přítomnosti nominovaných umělců. Ti dopředu nahráli speciální vystoupení. Osm hudebních vystoupení dostalo formát unikátních, živě zahraných a zazpívaných předtočených videoklipů. Vystoupil například Jaromír Nohavica, Aneta Langerová, rapper Rytmus nebo skupiny Tata Bojs či Monkey Business.

Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna.

V hlavních kategoriích 30. ročníku cen Anděl, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), bodovali také zástupci mladé generace. Zpěvačka Kateřina Marie Tichá se s debutem Sami stala objevem roku a získala pět set tisíc korun na Evropu 2.

Překvapivě v kategorii Sólový interpret zvítězil Štěpán Hebík vystupující pod jménem 7krát3. Skupinou roku se stala kapela Tata Bojs za album Jedna nula. Mezi rappery dominoval Yzomandias s nahrávkou Prozyum a z rockerů dali akademici nejvíce hlasů skupině Kurtizány z 25. Avenue za album Honzíkova cesta. V kategorii Videoklip pak akademici ocenili klip Piš mi básně formace Bert & Friends.

Tribute

Došlo i na dojemné momenty, a to během vzpomínce na letos zesnulého hudebníka Davida Stypku, ale i na další hudebníky, kteří v posledním roce zemřeli.

Kříž, píseň Davida Stypky, zazpívali Ewa Farna, Mirai Navrátil a Kateřina Marie Tichá k uctění památky zesnulého muzikanta, skladatele, kolegu a kamaráda. Ewa před uvedením písně neudržela slzy.

Zdroj: ČTK, Ceny Anděl, YouTube

Články, které by tě mohly zajímat