Právě vysíláme

Dají si BTS pauzu? Členové asi zamíří na vojnu

28. dubna 2022 8:10
Dají si BTS pauzu? Členové asi zamíří na vojnu

BTS si možná budou muset dát na čas pauzu. V jejich rodné Jižní Koreji je totiž povinná základní vojenská služba a jednotliví členové už dosáhli věku, kdy si ji musí odbít. V zemi se aktuálně řeší, zda by kapela díky svému fenomenálnímu úspěchu ve světě hudby neměla dostat výjimku.

Jihokorejským BTS hrozí, že budou muset na čas pověsit svou kariéru na hřebík. Členové k-popové skupiny totiž dosáhli do věku, kdy už musí absolvovat vojenskou službu, která je v jejich zemi povinná. Konkrétně by se museli svým fanouškům odmlčet na osmnáct měsíců, tak dlouhý je tamní výskyt.

Mezi obyvateli Jižní Koreje proto údajně proběhla anketa, z níž vzešlo, že si většina lidí nepřeje, aby BTS na vojnu šli. Naopak jsou jen pro blíže nespecifikovanou alternativu vojenského výcviku. Jsou si totiž vědomi, že kapela celosvětově reprezentuje jejich zemi a pokud by nyní byla nucena dát si pauzu, nemusela by se již na výslunní vrátit.

Zákon zatím uznává pouze částečnou výjimku, a to osobám, které přináší Jižní Koreji dobré jméno a hrdě ji reprezentují. Základní vojenskou službu si mohou odložit až o dva roky. Takové možnosti využívají například sportovci.

Před deseti lety obdobnou situaci řešil i jihokorejský popový idol Rain, který měl v té době na kontě celkem sedm alb a devatenáct singlů. Ten vojnu musel podstoupit, po ní se však vrátil zpět k hudbě a dodnes koncertuje. Narukovat do armády musel v době své největší slávy narukovat rovněž Elvis Presley.

Články, které by tě mohly zajímat