Právě vysíláme

David Koller opouští Lucii. Kapela bude pokračovat bez něj

5. února 2024 9:59
David Koller opouští Lucii. Kapela bude pokračovat bez něj

Zpěvák, skladatel a bubeník David Koller opouští kapelu Lucie. Všechny nasmlouvané koncerty do konce letošních letních prázdnin ale ještě společně odehrají. Lucie pak bude fungovat dál, připravuje nové album. Kapela to oznámila na svém facebooku. Historii této významné české kapely rozpady i comebacky lemují.

„Rozcházíme se v dobrém,“ uvedla skupina.David by se rád věnoval především svojí kapele a rodině. Lucie jede dál, připravuje nové album a oslavy čtyřicátých narozenin,“ dodala. Kapela v dobách své největší slávy překonávala rekordy v prodejích desek a čtyřikrát vyhrála anketu Zlatý slavík. Na přelomu tisíciletí se nadlouho odmlčela.

Třiašedesátiletý Koller je zásadní osobnostní české hudební scény. Vedle Lucie je znám například z kapel Kollerband, Jasná páka či Pusa. Produkoval rovněž alba Oskara Petra, Mira Žbirky a Lucie Bílé či skupin Alice, Walk Choc Ice nebo Plexis. Společně s výtvarníkem Davidem Černým a filmařkou Alicí Nellis stál za vybudováním kulturního centra MeetFactory, otevřeného v roce 2007.

Proslul i jako břitký kritik společenských poměrů. V roce 2003 byl spoluautorem výzvy S komunisty se nemluví a deset let nato upozorňoval před volbami na rostoucí vliv komunistů. Společně s Bárou Polákovou vypustil v roce 2012 do světa ostrou píseň proti politické garnituře s názvem Sami. V prezidentských volbách podpořil Petra Pavla.

 

Lucie první koncert odehrála 13. února 1986, v rámci soutěže ZK ROH Motorlet. Senzací se kapela stala především po revoluci. V nové formaci se sešly výrazné typy – excentrický kytarista Robert Kodym, basista P. B. Ch., klávesista Michal Dvořák a Koller jako jeden z nejkvalitnějších bubeníků a zpěváků své doby.

Prapůvodní Lucii založil Kodym s P. B. Ch., měla módní novoromantický háv. Pravá Lucie vznikla, až když do ní přišli Koller a Dvořák. Koller měl za sebou působení ve Společnosti Leška Semelky a skupině 5P Luboše Pospíšila, hrál také s Jasnou pákou, Žentourem či Blue Effectem.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat