Právě vysíláme

Ed Sheeran stanul u soudu kvůli plagiátorství, měl ukrást část textu Shape Of You

16. března 2022 11:10
Ed Sheeran stanul u soudu kvůli plagiátorství, měl ukrást část textu Shape Of You

Ed Sheeran strávil dva dny u soudu kvůli obvinění z plagiátorství. Ukrást měl část textu napsaného zpěvákem Samim Chokrim a jeho kolegou Rossem O’Donoghuem a použít jej v songu Shape Of You. Obvinění však autor hitu Bad Habits odmítá.

Ed Sheeran u soudu uvedl, že přišel „očistit své jméno“. Odmítl, že by ukradl část textu písně Oh, Why zpěváka Samiho Chokriho a jeho spolupracovníka O’Donoghuea. Konkrétně měl autor hitů Perfect, Galway Girl, Bad Habits, Shivers a dalších použít ze zmíněné skladby frázi „Oh, I, oh, I, oh, I, oh, I“, která zaznívá v refrénu.

Právník Chokriho a O’Donoghuea uvedl, že si Sheeran „půjčuje nápady a hází je do svých songů. Někdy to uzná, jindy ne“. To však zpěvák popřel. „Kdybych v době, kdy jsem song napsal, slyšel Oh, Why, určitě bych poskytl všechny kroky pro to, aby to bylo čisté. Jsem na tyhle věci dost úzkostlivý, dokonce přiznávám zásluhy i lidem, o kterých si myslím, že nepřispěli k písni ničím jiným, než vlivem, na nějaký její prvek. Dělám to pro to, že chci být k ostatním fér.“

Ačkoliv skladbu nahrál Chokrim vystupující pod uměleckým jménem Sami Switch na YouTube už před šesti lety, registroval ji až v dubnu 2017, tedy poté, co Sheeran zveřejnil Shape Of You. A právě o to se opírá Edova obhajoba. Když jeho skladbu poprvé Chokri slyšel, seděl zrovna se svou partnerkou v autě. „Oba nás to šokovalo. Jen jsme se na sebe podívali, jak moc jsou si ty části podobné,“ uvedl.

Situace ho mrzí hlavně proto, že Sheerana vždy respektoval. Požadoval po něm nejdříve pouze vysvětlení, toho se mu však nedostalo, a proto se rozhodl jít s celou věcí až k soudu. „Chtěl jsem tam dostat jen své jméno, o peníze mi vůbec nešlo,“ nechal se slyšet.

Články, které by tě mohly zajímat